Lite grønt i budsjettet – er det en rød-gul regjering?

Pressemelding - 6 oktober, 2006
Greenpeace kommenterer verneområder, svartfisktiltak, forvaltningsplan Barentshavet, klimatiltak og bilavgifter i Statsbudsjett 2007.

Finansminister Kristin Halvorsen (SV) som presenterte statsbudsjettet 2007 den 6. oktober 2006

1. Skandaløst i verneområder


Miljøverndepartementets manglende satsing på forvaltning i verneområder og kartlegging av biologisk mangfold er skandaløs. Tiltakene står ikke i det hele tatt i forhold til de enorme manglende på dette området som ble påvist av Riksrevisjonen i sommer. De symbolske tilleggene på disse postene er langt fra nok til å løse problemet med manglende forvaltning i vernete områder eller hullene i kartleggingsprogrammene.

2. Forvaltningsplan for Barentshavet følges ikke opp


En videreføring av totalt 30 millioner på deling til MAREANO-programmet for havkartlegging og sjøfuglkartleggingen SEAPOP fra fire departementer er under minimumsnivå, og langt under det som ble lovt i forbindelse med fremleggingen av Forvaltningsplanen for Barentshavet. MAREANO-programmet har alene et budsjettbehov på 230 millioner for 2004-2008. Man kan også sammenlikne med forslaget til ”geologisk kartlegging” i det samme havområdet, der OED vil bevilge 70 millioner alene.

3. Mener man ikke alvor med krig mot svartfisket?


Regjeringen vil trappe opp kampen mot svartfisket i Barentshavet og foreslår en økning på 7,5 millioner til Fiskeridirektoratets oppfølging av denne saken. Bevilgningen står på ingen måte i forhold til utfordringen. Årlig stjeles torsk fra Barentshavet for om lag 2 milliarder kroner. Oppfølgingskapasiteten er under enhver kritikk. Regjeringen kan ikke basere sin oppfølging av Soria-Moria erklæringen på at andre skal gjøre jobben for dem.

4. Lite til energisparing


10 milliarder i fond til fornybar energi og energisparing er langt mindre enn det som er indikert tidligere, og vil bare gi et årlig minimumsbeløp til de tiltakene som virkelig hjelper: energisparing og energieffektivitet

5. Bra med tog


Mer penger til jernbane er et klart skritt i riktig retning. Når gjenopprettes togforbindelsen til Sverige? I dag går nattog kun annenhver natt, mens det går omlag 20 fly i døgnet.

6. Tvilsom CO2-deponering


Greenpeace ikke overbevist om at det er miljøvennlig å deponere CO2, hvertfall ikke så lenge det brukes til å pumpe ut mer olje. I de fleste situasjoner er det motsatte dessverre tilfelle.

7. Klimakvoter


Det er ingen grunn til å bruke skattepenger på kjøp av klimakvoter. Dersom det skal kjøpes klimakvoter fra utlandet for å dekke manglende norske reduksjoner på hjemmebane, må dette gjøres utfra forurenser-betaler-prinsippet, ikke med skattekroner fra en felleskasse.

8. Bilavgifter


Det er på høy tid at avgiftene skal reflektere klimagassutslippene. Tiltaket er imidlertid altfor svakt til å påvirke folks reelle valg ved nybilkjøp, særlig dersom de allerede har valgt kategori for sin bil. Greenpeace mener kurven må være minst dobbelt så bratt i begge ender av skalaen for å sikre reelle incentiver til miljøvennlige nybilkjøp. Vi er overrasket over at det ikke er sterkere fokus på innføring av hybridbiler, i tråd med lavutslippsutvalgets tilrådinger. Hybridisering av bilparken vil kunne gi betydelige utslippsgevinster på kort og mellomlang sikt med tilgjengelig teknologi. En hybridisert bilpark vil også kunne gi betydelige luftkvalitetsforbedringer i byer.