Ny global energi-analyse fra Greenpeace viser vei til klimakutt og lavere kostnader

Pressemelding - 27 oktober, 2008
En oppdatert versjon av rapporten “Energy (r)Evolution”, som er laget av Greenpeace i samarbeid med den Europeiske fornybar energi organisasjonen EREC viser at verden fortsatt har muligheten til å kutte klimagassutslippene med minst 50% innen 2050 uten å ty til farlige eller uprøvde teknologiske løsninger som atomkraft eller karbonfangst i stor skala.

Oppdatert versjon av rapporten “Energy (r)Evolution”

Analysen viser samtidig at den aggressive satsingen på fornybar energi og energieffektivisering som er nødvendig for å nå målet vil kunne skape millioner av nye arbeidsplasser og spare enorme framtidige energivarekostnader.

Rapporten gir en praktisk guide til hvordan verden kan kutte CO2-utslipp fra energisektoren, innen IPCC sitt krav om at globale utslipp må ned innen 2015, og reduseres til minst 50% av 1990-nivå innen 2050. Rapporten viser også at dette er mulig samtidig med at land som India og Kina fortsatt gis tilgang til energi for utvikling og økonomisk vekst, om muligheten til å gjøre dette på en energieffektiv og fornybar måte tas i bruk allerede nå.

Analysen viser at ambisiøse energikrav til produkter og prosesser, slik Solheim skisserte i Aftenposten fredag, er økonomisk klokt og bidrar i betydelig til redusert energietterspørsel. Denne reduksjonen gir plass til økt energiforbruk i utviklingsland, innen et stramt karbonbudsjett som presses fra dagens globale gjennomsnitt på fire til ett tonn CO2 per person i 2050.

En klimatiltaksplan basert på omfattende satsing på energieffektivisering sammen med fornybar energi, gir særlig mening i dagens finansielle ustabilitet, både på grunn av mer robust energiforsyning, et sikrere klima, større fokus på nasjonale energiressurser og behovet i mange land for sysselsettingstiltak nå.

- Det globale markedet for fornybar energi kan vokse tosifret minst til 2050. I dag er fornybar energi allerede en 70 milliarder dollars næring som dobler seg hvert tredje år. Fra 2015 regner vi med at fornybar energi vil være billigere enn fossil i alle områder. Vi har ikke tekniske, men politiske barrierer mot å la ny fornybar energi bygge om den globale energisektoren, sier Oliver Schäfer i EREC.

Rapporten, som er utviklet i samarbeid med tyske DLR, nederlandske Ecofys og en rekke andre eksperter, er direkte sammenliknbar med ‘business as usual’ scenarioet fra det Internasjonale Energibyrået IEA, som presentert i World Energy Outlook reports. Resultatet er dramatisk forskjellig, men ikke helt ulikt IEA sitt eget ”Blue Map”-scenario, som også lander på ca 50% reduksjon i klimagassutslippene (fra 2000). Hovedforskjellen mellom IEA Blue Map og Greenpeace sine analyser ligger i ulik vektlegging av CO2-fangst og atomkraft. Greenpeace har ikke tatt med disse teknologiene, ettersom vi anser dem for usikre. Vår anbefaling er derfor å fokusere knappe ressurser på tiltakene som gir de sikreste reduksjonene; energieffektivisering og fornybar energi. Andre elementer får heller komme som positive overraskelser.

Rapporten understreker samtidig at det må handles raskt. Den fossile energi-infrastrukturen er under massiv utbygging uten hensyn til de nødvendige og lønnsomme klimatiltakene som må gjennomføres. Første skritt er en ambisiøs avtale i København 2009, som stiller konkrete reduksjonskrav sammen med konkrete tiltak for både skogvern, energieffektivisering og utbygging av fornybar energi.


Hva må gjøres?

1. Fjerne alle subsidier til fossil energi og atomkraft. Dette er opplagt, men fortsatt viktig.

2. Internalisere eksterne kostnader ved energiproduksjon: forurenser betaler, gjennom avgift, kvote eller annet pålegg. En rapport fra Greenpeace i Kina påpeker at det er store miljøkostnader til bruk av kull i tillegg til klimaproblemene.

3. Etablere strenge energieffektiviseringskrav for alle apparater, bygg og kjøretøyer. Her er det store gevinster å hente.

4. Etablere bindende målsettinger for fornybar energi og ko-genereringsanlegg. Enorme energimengder forsvinner i kjøletårn verden over.

5. Reformere kraftmarkedene ved å gi prioritert nettadgang for fornybar energi. Det hjelper ikke å produsere vindkraft om den ikke blir solgt.

6. Etablere stabile rammevilkår for fornybare investeringer, som feed-in bestemmelser. Dette vil være sikrere enn sertifikater.

7. Øke forsknings- og utviklingsbevilgningene til fornybar energi og energieffektivisering. Til tross for en rødgrønn regjering er Norge fortsatt jumbo i Europa, som også trenge rå gjøre mye mer.


Mer informasjon:

Hele rapporten  “Energy [R]evolution: A sustainable World Energy Outlook” (212 s)
16 siders kortversjon er tilgjengelig HER (16p pdf)
Les Greenpeace nordiske energiscenario (2007)
Tilleggsmateriale er tilgjengelig på www.energyblueprint.info

Other contacts:

Oliver Schäfer, Policy Director of EREC, +32 496 65 2837
Sven Teske, Greenpeace International renewable energy campaign, + 31 62129 68 94
Alexandra Dawe, Greenpeace International communications officer, + 31 629001146

Truls Gulowsen, leder for Greenpeace i Norge, 90107904