Nye gledelige tall fra Barentshavet

Pressemelding - 29 mai, 2009
Analyserapporten fra Fiskeridirektoratet over det russiske overfisket i 2008 viser at det svartfisket fortsatt går ned. Dette er svært gledelig, men gir ingen grunn til hvileskjær.

Greenpeaceaktivister border den uregulerte tråleren Murtosa og holder opp et banner med teksten "Stop Fish Piracy" for å forhindre ulovlig fiske i internasjonalt farvann, i Smutthullet, i Barentshavet.

At det russiske overfisket nå ikke ligger så langt fra det norske, som i 2008 var på 8000 tonn torsk, viser at det nå er på tide at man legger sammen estimatene for det totale overfisket i Barentshavet. Analyserapporten viser samtidig at transporter av fisk til havner i Russland øker og at det trolig landes en del torsk som hyse. Landingene til i russiske havner registrert som hyse er firedoblet fra 2007 til 2008. 

Greenpeace mener de positive tallene ikke må bli en sovepute, og fremhever at det fortsatt gjenstår omfattende arbeid for å ta bakmennene som tjener grovt på omsetning av illegal fisk. Samtidig er det sterke indikasjoner på at utkast av småfisk har økt som en reaksjon på strengere landingskontroll. Dette gjelder både russiske, norske og andre fartøyer.

Greenpeace mener norske myndigheter må sette ned en ekspertgruppe med kompetanse fra både kystvakt, toll, politi og økokrim for å komme det ulovlige fisket til livs for alvor.

- Vi etterlyser et sentralt ”Fiskekrim” med alle nødvendige fullmakter. Dagens system er for fragmentert og svakt til å kunne følge den organiserte fiskekriminaliteten til bunns, sier Truls Gulowsen, leder for Greenpeace i Norge.

Vi ser ingen garantier for at det ulovlig fisket ikke skal øke i omfang igjen dersom man ikke holder trykket oppe. Når det handler om store penger finner kriminelle nettverk og hardt pressete fiskere ofte nye veier. For eksempel omfattes ikke landtransport av fisk av det samme regelverket som gjelder på havet og i havner – og det underliggende problemet med overkapasitet i verdens fiskeflåter er fortsatt ikke løst.

Greenpeace mener flest mulig land og fiskeriforvaltningsorganisasjoner snarest må etablere effektive, transparente og dynamiske svartelister med oversikt over fartøyer og rederier som har deltatt i IUU. De må også kreve full sporbarhet, og kriminalisere deltakelse og kjøp av ulovlig fanget fisk. De norske initiativene gjennom NEAFC og FAO er gode eksempler som må følges opp.

Vi er glade for at Helga Pedersen vil intensivere arbeidet for å ta bakmenn i fiskefusket. Svartelisting av rederier, eiere og andre bakmenn er imidlertid et tiltak som i svært liten grad blir brukt av norske myndigheter, til tross for at Stortinget åpent for denne muligheten fra sommeren 2007. Frem til i dag har ingen redereier blitt svartlistet eller nektet lisens, til tross for grundig informasjon om eierskap til piratfartøyer.

Les analyserapportene fra Fiskeridirektoratet:


Se Greenpeace globale svartliste


Se den norske svartelisten


Les mer om svartfisket
 

Emner