Østersjøen får PSSA-status, hva med Barentshavet?

Pressemelding - 2 april, 2004
FNs internasjonale sjøfartartsorgan IMO vedtok i dag å gi Østersjøen status som PSSA-område. Dette gir grunnlag for å stille særlige krav til skipstrafikken, på grunn av områdets sårbarhet og trusselen om sterkt økt oljetankertrafikk.

Greenpeace-skipet MV Esperanza og flere gummibåter aksjonerte i dag klokken 07.00 mot den 106.000 tonn store, Liberia- registrerte oljetankeren Moscow University.

FNs internasjonale sjøfartartsorgan IMO vedtok i dag å gi Østersjøen
status som PSSA-område. Dette gir grunnlag for å stille særlige krav til skipstrafikken, på grunn av områdets sårbarhet og trusselen om sterkt økt oljetankertrafikk.

Greenpeace mener både Lofoten og Barentshavet stiller minst like
sterkt som kandidat til PSSA-status. Problemet er at norske
myndigheter ikke er like aktive som østersjølandene for å få det til.

Vedtaket i IMO kom etter harde forhandlinger, og Russland reserverte
seg mot vedtaket. Dette kan gi mulighet for at russisk-registrerte skip kan unntas fra bestemmelser i PSSA-regelverket. Imidlertid vil dette bety lite i praksis, ettersom antallet russiskregistrerte skip er svært lavt i forhold til øvrige nasjoners trafikk i området. Normalt kreves det at alle land som deler et havområde er enige om PSSA-søknad, men dette prinsippet ble fraveket på grunn av Russlands steile holdning.

Miljøvernminister Børge Brende har sagt at Norge vil søke PSSA-
status for Barentshavet, men saken ligger ennå til behandling i
Fiskeridepartementet. Med PSSA status vil tanktrafikken gjennom
Barentshavet blant annet kunne bli pålagt å gå inntil 50 nautiske mil ut fra kysten, i tillegg til at det kan stilles egne sikkerhetsbestemmelser til skip og mannskap.

- Seieren for PSSA-status i Østersjøen viser at det nytter, men at det
krever hardt og langsiktig politisk og praktisk arbeid for å oppnå målet. Hva gjør egentlig norske myndigheter for å beskytte Barentshavet, spør Truls Gulowsen i Greenpeace.

Les mer:
Prestige ble tauet omkring i 7 dager - ikke argument mot seilingsleder

Kontakt:

Emner