Palmeolje stanset i Rotterdam

Pressemelding - 23 november, 2007
Greenpeace-aktivister i Rotterdam hindret i dag tankeren ”Doroussa” i å losse mer enn 10.000 tonn palmeolje fra Indonesia, hvor hugging og brenning av regnskog og torvmyrer fører til enorme mengder CO2-utslipp. Nederland er Europas største importør av palmeolje.

Skogen sett gjennom røyk, få dager etter at den har blitt brent langs Kapuas elven, Indonesia.

- Palmeoljeproduksjonen er helt ute av kontroll, sier Truls Gulowsen, leder for Greenpeace i Norge. – Indonesias skoger raseres til fordel for palmeolje, som benyttes i biodiesel, matproduksjon og vaskemidler, mens klimaet betaler prisen, sier Gulowsen. Han vil advare mot å tro at biodiesel er bærekraftig.

- Vi er skuffet over hvor lite nyansert krav om biodrivstoff blir framført både av miljøtilhengere og norske myndigheter, og har vanskelig for å forstå at et ukritisk omsetningspåbud allerede fra 2008 er et miljømessig godt virkemiddel. Vi vet at avskoging står for en femdel av de globale klimautslippene.

Indonesia alene står for mer enn 4 % av det totale utslippet per år. Rundt 25 prosent av Indonesias palmeoljeplantasjer ligger i Riau-provinsen. ”Doroussa” er lastet med palmeolje fra provinsen Riau, på Sumatra, hvor Greenpeace i mange uker har hatt en skogvokterleir for å dokumentere skadene og få indonesiske myndigheter i tale.

Tidligere denne uka ble utskiping av 30.000 tonn palmeolje forsinket, ved at Greenpeace sitt flaggskip Rainbow Warrior blokkerte havnen i Riau.
Les mer her