Rekordkvote i Barentshavet– kan true andre arter

Pressemelding - 5 juni, 2009
Greenpeace gratulerer norske og russiske torskeforvaltere med meget gode resultater fra en føre-var basert kvotesetting og en betydelig reduksjon av svartfisket. I følge handlingsregelen og de vitenskapelige vurderingene fra ICES og Havforskningsinstituttet kan dermed torskekvoten økes til 577 tusen tonn for 2010.

Greenpeaceaktivister border den uregulerte tråleren Murtosa og holder opp et banner med teksten "Stop Fish Piracy" for å forhindre ulovlig fiske i internasjonalt farvann, i Smutthullet, i Barentshavet.

- Dette viser at godt forvaltete fiskerier kan bidra med langt større verdiskapning i nord enn risikabel og forurensende oljevirksomhet. Samtidig er det avgjørende at de vitenskapelige rådene ikke bare følges i oppgangstider, men også når det kreves kvotekutt, sier Truls Gulowsen i Greenpeace.

Greenpeace støtter kvoterådet, men understreker samtidig at øvrige bestander i området kan få store problemer ved et så stort torskefiske. Dette gjelder særlig uer, snabeluer og kysttorsk, som er truete og rødlistete bestander som i betydelig grad tas som bifangst i et stadig mer omfattende torskefiske.

Selv om den ulovlige transporten til EU og Kina har blitt redusert siden 2005, er kampen mot svartfiske på ingen måte vunnet. Samtidig er det sterke indikasjoner på at utkast av småfisk har økt som en reaksjon på strengere landingskontroll. Dette gjelder både russiske, norske og andre fartøyer.

- Vi etterlyser et sentralt ”Fiskekrim” med alle nødvendige fullmakter. Dagens system er for fragmentert og svakt til å kunne følge den organiserte fiskekriminaliteten til bunns, sier Truls Gulowsen, leder for Greenpeace i Norge.

Greenpeace anbefaler også at loddefisket holdes stengt for å sikre mat til torsken. Det samme bør vurderes for rekefisket, noe som også vil påvirke uerbestanden positivt gjennom redusert bifangst.

Særlig om Kysttorsk


ICES anbefaler at det ikke bør tas fangst av denne bestanden i 2010, og at en gjenoppbyggingsplan utarbeides og iverksettes.

Havforskningsinstituttet påpeker at til tross for flere prosesser og utvidete tiltak, har reguleringene til nå ikke vist seg å ha den ønskede effekt med å redusere fangstkvantumet i betydelig grad.

Greenpeace mener at Norge må ta kysttorskproblematikken på alvor og sørge for at dette fisket blir stanset. Det er på høy tid med stenging av alt fjordfiske, ikke bare Borgundfjorden, inntil kysttorskbestandene er gjenoppbygget. Torskeoppdrett i kysttorskområder må stanses.

Særlig om Uer og Snabeluer


Uer vokser og reproduserer sakte, og bestandene kan derfor ikke gi samme ’bonus-uttelling’ av sterke årsklasser som torsken kan. ICES gjentar sitt råd fra i fjor og tilrår forbud mot direkte trålfiske etter snabeluer i ICES-områdene I og II. Stenging av områder må opprettholdes, og tillatte bifangstgrenser bør settes så lave som mulig inntil en klar økning i gytebestand og yngelforekomster kan bekreftes.

Greenpeace mener flere og større områder må stenges for å redusere bifangsten av uer. Dette gjelder særlig kjente gyteområder langs Eggakanten. Stengning av rekefisket kan også bidra positivt.
 
Les mer:

Nye gledelige tall fra Barentshavet

Other contacts:

Havmiljørådgiver Frida Bengtsson, 9595281199

Emner