Russland sier trolig ja til import av atomavfall

 

Pressemelding - 22 mars, 2000
 
Russland kan komme et skritt nærmere i å bli verdens største dumpingsplass for atomavfall. Russiske myndigheter forventes idag å godkjenne planer om import av atomavfall.

- Dette kan innebære at Russland blir verdens største dumpingplass for atomavfall, sier Tobias Muenchmeyer i Greenpeace.

Greenpeace fikk nylig tilgang til et hemmeligstemplet dokument fra 1999, som beskriver bakgrunnen for det russiske atomenergidepartementets planer om å importere opp til 20.000 kubikkmeter atomavfall fra utlandet. Det importerte avfallet skal ikke bare, som tidligere foreslått, mellomlagres, men såvel varig lagring som reprosessering er aktuelt. I dokumentet regner man med å tjene 21 milliarder amerikanske dollar på importen. Blant de potensielle kundene finnes Tyskland, Japan, Sørkorea, Sveits, Spania og Taiwan.

- Verdens atomavfallsproblem skal ikke løses ved å dumpe problemet over på et land som allerede har nok med arvet fra sin egen atomkraftindustri. Alvoret i situasjonen forsterkes av at pengene
man tjener på handelen sannsynligvis kommer til å brukes for å utvide
Russlands atomkraftsprogram, sier Tobias Muenchmeyer.


Minatom dokumentet samt Greenpeace sin respons