Skuespilleren Sigourney Weaver fronter miljøorganisasjoner og ambassadører i kravet om et øyeblikkelig moratorium på bunntråling

Pressemelding - 3 oktober, 2006
Deep Sea Conservation Coalition (DSCC), som i tillegg til Greenpeace består av mer enn 60 miljøvernorganisasjoner, arrangerte i dag en markering utenfor FNs hovedkvarter i New York. Koalisjonen krever at problemene knyttet til bunntråling blir adressert før enda mer av havets unike økosystemer blir ødelagt. Markeringen finner sted én dag før representanter fra FN møtes for å diskutere hvilke tiltak som må til for å beskytte de minkende økosystemene i dyphavet.

Greenpeace dokumenterer fangsten ombord den spanske bunntråleren Ivan Nores. Verdifullt og ukjent dyre- og planteliv blir ødelagt hver eneste dag som følge av bunntråling på sårbare områder i dyphavet.

Skuespilleren Sigourney Weaver fronter miljøorganisasjoner og ambassadører i kravet om et øyeblikkelig moratorium på bunnntråling.

- Dette kan være den siste sjansen vi har for å redde noen av verdens mest vitale og viktige økosystemer, sier Sigourney Weaver.

- Dette kan være den siste sjansen vi har for å redde noen av verdens mest vitale og viktige økosystemer, sier Sigourney Weaver. – De naturlige skattene i dyphavet blir utslettet av bunntråling. Det internasjonale samfunnet må ganske enkelt våkne opp og reagere.

Konkret handling fra FNs generalforsamlingen har blitt forsinket i påvente av utfallet av en evaluering av tidligere tiltak som medlemmene av generalforsamlingen har innført. FNs generalsekretær, Kofi Annan, publiserte en rapport som oppsummerte slike tiltak i juli 2006. Konklusjonen var at lite har blitt gjort for å beskytte de sårbare økosystemene i dyphavet.

I rapporten ble det fastslått at bevaringen av mange fiskebestander ikke blir ivaretatt før de allerede er blitt overfisket. Dypvannsartenes er i tillegg speaiellt sårbare. Kulden og dypet gjør at artene nede på dyphavet ikke reproduseres like raskt som arter i varmere strøk. Istedenfor liv som utspinner seg over måneder eller noen år, kan dyphavsfisker som Orange Roughy leve i 125 år og dyphavskoraller kan leve i 8000 år.

- FN har debattert dette problemet i tre år, mens problemet selv bare blir større og større, sier Lias Speer ved Natural Resource Defence Council (NRDC), et medlem av DSCC. – Trålflåter pløyer enorme områder av åpent hav utenfor rekkevidde av de omkringliggende lands jurisdiksjoner, og gjør uhelbredelig skade på noen av verdens eldste og mest unike økosystemer.

Dyphavet dekker mer enn halvparten av jordens overflate, og utgjør et globalt fellesområde som blir anerkjent som et uvurderlig reservat av biologisk mangfold. Forskere som i de senere år har kunnet utforske dypere enn det som har vært tilgjengelige tidligere, har funnet viltvoksende korallrev og kjemikalske sammensetninger som kan vise seg å være løsningen på mange menneskelige sykdommer.

- FN har styrken som skal til for å beskytte de uerstattelige økosystemene på havbunnen mot trålernes utrettelige marsj, sa Karen Sack i Greenpeace. – Hvis FN ikke reagerer, vil det være som å lukke øynene og la disse ukjente verdenene bli utslettet før vi en gang har begynt å fatte hva som virkelig finnes der nede – det blir som om vi skulle sprenge Mars før vi kom oss dit.

Norge, Brasil, Storbritannia, Sør-Afrika, Australia, Chile, Frankrike, Nederland, Tyskland og mange stillehavsnasjoner er blant de som krever et stopp for uregulert bunntråling. Spania, Russland og Island leder opposisjonen.