Stanser klimatrussel, trues av oljeselskap

 

Pressemelding - 27 mars, 2000
 
To Greenpeace klatrere okkuperer en oljeletingsrigg i havnen Cromarty Firth i Skottland. Klatrerne har hindret riggen siden søndag, da den skulle forlate havnen etter vinteropplag. Riggen skulle lete etter olje vest for Skottland, langs den sårbare
Atlanterhavsmarginen.

Greenpeace mener det er sløsing med ressurser å lete etter ny olje, særlig i økologisk sårbare områder, når verden allerede har funnet mer enn vi kan forbrenne uten å ødelegge klimaet. Derfor stanser miljøorganisasjonen oljeindustriens ekspansjon på en rekke yttergrenser.

- Dagens aksjon viser at Greenpeace sin kamp mot oljeleting foregår over hele verden. Vi stanser Enterprise her, BP i Alaska, Suncor i Canada, og vil også stanse Statoil i Barentshavet om de fastholder boreplanene, sier Truls Gulowsen, klimarådgiver i Greenpeace.

Riggen - Jack Bates- som er på oppdrag for selskapene Enterprise, Exxon og Mobil, er chartret av Enterprise Oil Plc. Selskapet krevde i morges at Greenpeace må betale en million pund i bøter om de ikke sørger for å få klatrerne fjernet, og påstår at skaden klatrerne volder påfører selskapet slike tap. Greenpeace har ikke akseptert denne trusselen, som behandles av skotsk Høyesterett i dag (1).

Greenpeace krever at pengene går til satsing på nye fornybare energikilder, som vil kunne gi både jobber og bedre miljø.

(1) Enterprise har søkt skotsk rett om en ”injunction”. Dette betyr at Greenpeace kan straffes med strenge bøter om de ikke retter seg etter påleggene fra Enterprise om å fjerne seg, til tross for at det aktuelle lovbruddet, å klatre på riggen, er lite. Norge har ikke slike regler.


Les mer om karbonbudsjettet


Les mer om oljeleting i BarentshavetLes mer om Northstarprosjektet og Greenpeace sin Ice Camp Sirius