Statoil ut av Barentshavet!

 

Pressemelding - 6 mars, 2000
 
Kristiansund, 6. mars 2000 - Statoil vil åpne Barentshavet for olje- og gassvirksomhet, og planlegger boringer i september 2000 med leteriggen Transocean Arctic. Greenpeace annonserte i dag at miljøorganisasjonen vil gjøre sitt for å stoppe prosjektet på grund av konsekvensene for det globale klimaet. Den nye kampanje ble presentert i Kristiansund, hvor Greenpeace er i retten for å få tilbake utstyr verdt nesten to millioner kroner. (1)

- Årets planer om ny oljeleting i det økologisk sårbare Barentshavet viser at verken Norge, Statoil eller de andre oljeselskapene har lært, sier Jon Castle, kaptein på MV Greenpeace under aksjonene mot Statoils oljeleting i 1998. I tillegg til klimaproblemet, gjør risikoen for utslipp og oljeulykker prosjektet miljømæssigt uansvarligt.

Greenpeace frykter også at Russland vil starte oljevirksomhet offshore i sin del av regionen, om Norge etablerer olje- og gassvirksomhet i Barentshavet. Bare i den norske delen er det fossilt karbon tilsvarende de årlige utslippene fra 5000 Naturkraft-gasskraftverk. Det statseide Statoil planlegger å bruke over fire milliarder kroner på olje- og gassleting i år 2000, mens ingenting går til nye fornybare energikilder.

- Det vi trenger er satsing på fornybar energi og energisparetiltak. Klimaet tåler ikke ny oljeleting, sier Truls Gulowsen, klimarådgiver i Greenpeace. Greenpeace har med utgangspunkt i tall fra FN's klimapanel (IPCC), dokumentert at olje- og kullindustrien allerede i dag har funnet fire ganger mer fossilt brensel (olje, kull og gass) enn verden kan forbrenne om vi skal unngå farlige klimaendringer.

Greenpeace kjemper for å stoppe ny oljeleting over hele verden, blant annet nord for Alaska, på Atlanterhavsmarginen og i Beringstredet. Nå rettes fokus også mot Statoils uforsvarlige planer for Barentshavet.

Les mer om karbonbudsjettet (Oljefeber)
Les mer om Statoils rolle som energiselskap (-Hva vil Statoil?)
Les mer om hvorfor oljeleting i Barentshavet ødelegger klimaet mer enn alle gasskraftverkene (- Statoil ut av Barentshavet!)
Se kart over olje- og gassområdene i Barentsregionen
Les mer om rettsaken og beslaget av utstyr til 1,9 millioner kroner

http://www.greenpeace.org/arctic BP Amoco sitt Northstarprosjek nord for Alaskas kyst
http://www.sanebp.com Greenpeace-protesten på isen – Ice Camp Sirius

Note
1) Greenpeace gjennomførte sommeren 1998 fredelige aksjoner for å få Statoil til å stoppe sin leting etter ny olje. Isteden for å erkjenne at fortsatt oljeleting kun vil bidra til å forverre klima­problemene, ble aktivistene arrestert og bøtelagt, og utstyr for 1,9 millioner kroner ble beslaglagt. Aktoratet har før dagens rettsmøte i Kristiansund nedlagt påstand om at det beslaglagte utstyret skal selges til inntekt for Staten. Greenpeace forlanger utstyret tilbakelevert, fordi beslaget er i strid med internasjonal lov og fordi verdien av beslaget langt overstiger lovbruddet.