Kongekrabbepolitikken stinker!

Pressemelding - 14 januar, 2008
Greenpeace stiller i dag ut flere tusen døde kongekrabber foran Stortinget, for å kaste lys over regjeringens svake forslag til kongekrabbepolitikk i forbindelse med dagens høring.

Den norske bestanden av de introduserte og svartelistete kongekrabbene var på minimum 4,3 millioner dyr i 2006, og økte med ca 900.000 til 2007.

Den norske bestanden av de introduserte og svartelistete kongekrabbene var på minimum 4,3 millioner dyr i 2006, og økte med ca 900.000 til 2007. Da er ikke det enorme antallet småkrabber under 7 cm med i estimatet, som heller ikke dekker hele utbredelsesområdet.

- Det er ingen grunn til å tro at spredningen av kongekrabber til resten av Barents­havet og norskekysten kan stoppes uten klare bestandsmål for forvaltnings­sonen i Øst-Finnmark og reelle økonomiske insentiver for utryddingsfangst av krabbene i vest og nord, sier Truls Gulowsen, leder for Greenpeace i Norge.

Forslagene i regjeringens stortingsmelding om kongekrabbe står ikke i stil med virkeligheten som beskrives i verken meldingen eller av lokale fiskere. Greenpeace krever at krabben forvaltes som en introdusert art, ikke som en vanlig ressurs. Dette krever konkrete planer for nedfisking til et akseptabelt nivå, og offensive virkemidler for å stoppe spredningen nord- og vestover.

Se bilder fra krabbeaksjonen her

Greenpeace håper Stortinget vil rette opp i problemet, og stiller følgende minimumskrav til kongekrabbepolitikken i Norge:


1. Det må umiddelbart etableres en dusørordning for oppfisking av ukommersielle krabber i de områdene regjeringen foreslår skal holdes krabbefrie. Historien har bevist at det ikke er nok å ønske seg at disse blir fisket opp uten å gi insentiver.

2. Det går ikke an å forvalte uten bestandsmål. Det må settes et konkret lavt bestandsmål for den foreslått kommersielle sonen i Øst-Finnmark. Bestanden i dette området bør fiskes ned til maksimalt 2000-nivå.

3.  Forvaltningen bør bli basert på ICES-rådgivning, i likhet med øvrige delte bestander til havs.

Se vår presentasjon til Næringskomiteen om kongekrabbe (PDF)

- Krabbeinvasjonen kan true hele økosystemet i Barentshavet og langs norskekysten. Norge har internasjonale forpliktelser til å stoppe spredningen av introduserte arter gjennom både Biodiversitetskonvensjonen og havrettskonvensjonen. Kunnskap om artens langsiktige økologiske og økonomiske konsekvenser er tilnærmet ikke-eksisterende. Det er helt avgjørende at kongekrabben bringes under kontroll. Dette krever målrettete tiltak, og det haster, sier Truls Gulowsen, leder for Greenpeace i Norge.

Dersom Fiskeridepartementet ikke vil ta dette ansvaret, mener Greenpeace Miljøvernminister Solheim må overta kongekrabbesaken.

Krabbeprosjektet skapte også interesse da vi hentet dem i Havøysund

Les bakgrunnsdokumentet fra Greenpeace (PDF)
Les den forrige saken Greenpeace hadde på kongekrabben

Les krabbemeldingen fra Stortinget

Other contacts:

Truls Gulowsen, leder for Greenpeace, tel. 90107904
Bente Myhre Haast, kommunikasjonssjef, tel. 48297274

Emner