Gazele de șist în Marea Britanie-analiză

Articol principal - ianuarie 10, 2014
Un raport publicat de Departamentul de Energie și Schimbări Climatice din Marea Britanie, privind impactul pe care gazele neconvenționale l-ar putea avea asupra prețului gazelor a stârnit păreri controversate în presă. În realitatea, piața gazelor va fi influențată de către China, care deține cele mai mari rezerve de gaze de șist.

La jumătatea anului trecut, Departamentul de Energie și Schimbări Climatice din Marea Britanie publica un studiu privind proiecțiile de preț pentru combustibilii fosili până în 2050, studiu ce a stârnit numeroase valuri de reacții în presă. Studiul realizat de compania Navigant prezenta trei scenarii posibile pentru prețul gazelor în Marea Britanie un preț minim, unul de bază și unul maxim.

Având în vedere reacțiile survenite în urma publicării acestui raport, Departamentul de Energie al Greenpeace UK a cercetat mai în profunzime această problemă. Iată la ce concluzii a ajuns referitor la gazele de șist și cum influențează acestea prețul gazelor la nivel mondial:

1. Creșterea pieței de gaze de șist la nivel internațional va determina o descreștere a prețurilor gazului în Marea Britanie

Raportul prezice că producția  australiană și canadiană de gaze de șist va ajunge la 100 de miliarde de metri cubi până în 2030, în timp ce producția chineză de gaz extras neconvențional ar putea totaliza 200 miliarde de metri cubi pe an. Producția anuală de gaze de șist extras prin metode neconvenționale în SUA se preconizează să crească la 550 miliarde de metri cubi.

În 2013, China a extras 200 milioane de metri cubi gaze de șist. Obiectivul Chinei pentru 2015 este să producă 6.5 milioane de metri cubi de gaze de șist. Dacă acest obiectiv va fi atins, China va influența foarte mult prețul gazelor la nivel mondial.  

Scenariul de bază cuprins în raport prezice că, începând cu 2016, când primul terminal Atlantic de Gaz Natural Lichefiat va opera în facilitatea Sabine, exporturile de gaz vor ajuta la reducerea prețului.

Navigant crede de asemenea că Statele Unite vor instala încă două facilități Atlantice de Gaz Natural Lichefiat până în 2030, în timp ce Marea Britanie are în plan să adauge alte 3 terminale de Gaz Natural Lichefiat la cele patru existente. Prin urmare, va fi o capacitate suficientă de pe ambele maluri ale Atlanticului.

În această situație, se estimează că prețurile gazelor naturale din Marea Britanie vor crește între 2020-2030 în conformitate cu previziunile pentru prețurile gazelor naturale din SUA.

Pentru ca Marea Britanie să primească exporturile, prețurile de aici ar trebui să fie mai mari decât alte piețe – tocmai de aceea evoluția industriei extractive de gaze de șist din China este foarte importantă pentru această prognoză centrală. În cazul în care se întâmplă acest lucru, sau în cazul în care apare o altă piață importantă – Africa de exemplu, care nu au resurse de gaze de șist - lucrurile vor arăta foarte diferit.

2.  Marea Britanie nu va influența prețurile

Raportul sugerează că prognoza cea mai optimistă pentru producția de gaze neconvenționale din Marea Britanie până în 2030 este de 4,2 miliarde de metri cubi / an.

Această cifră este depășită de consumul curent de gaze care a fost de 82 miliarde de metri cubi în 2011. Ca atare - și spre deosebire de unele păreri din presă - datele din acest raport nu sugerează că gazele de șist din Marea Britanie vor influența în vreun fel prețurile.

3. Ce se întâmplă în situația în care industria de gaze de șist nu funcționează în Europa?

Există speculații conform cărora rezervele europene de gaze de șist ar putea furniza continentului suficient gaz pentru o generație întreagă, însă deocamdată extracția de gaze de șist nu a început în Europa.

Polonia, care a fost odată numit mina de aur a gazelor de șist din Europa, a constatat că o mică parte din gazele sale poate fi extrasă, iar ca rezultat, trei companii de gaz din SUA au părăsit deja țara.

Spre deosebire de SUA, fracturarea hidraulică este constrânsă în continuare de către populația europeană extrem de densă. Raportul afirmă: "Consensul general prevede că este puțin probabil să fie extrase cantități semnificative de gaze neconvenționale până în 2020”. Dat fiind startul lent al industriei europene de extragere de gaze de șist, pronosticurile optimiste de producție a 100 de miliarde de metri cubi / an este extrem de improbabil.

4. Prețul petrolului este mult mai important pe termen scurt

Navigant declară că cel mai important factor care va determina scăderea prețului gazului pe termen scurt va fi prețul petrolului, care este prezis să scadă la 90 dolari/ baril în 2019 (deși în raport se spune ca prețul va fi de 118 dolari/baril până în 2019).

Scenariul pesimist al raportului, în care producția de gaze neconvenționale din China ratează startul, arată că la nivel mondial, creșterea cererii de petrol va determina creșterea prețului gazului în Marea Britanie.

Sursa: 4 key facts on shale gas and gas prices - or why it all depends on China, not Lancashire

Subiecte