Mobilizare la București împotriva gazelor de șist – Global Frackdown

Comunicat de presă - octombrie 12, 2014
Sâmbătă, 11 octombrie a avut loc în Piața Universității din București, evenimentul Global Frackdown, împotriva exploatării gazelor de șist, la care s-au alăturat și organizații de mediu, activiști și membri ai comunităților locale din Pungești. La eveniment au participat aproximativ 100 de persoane care au afișat mesaje de protest.

Global Frackdown este un eveniment internațional inițiat în 2012 de Food & Water Watch, pentru a interzice fracturarea hidraulică – o tehnică riscantă care folosește milioane de litri de apă, nisip și substanțe chimice pentru a pătrunde în straturi de rocă și a elibera rezerve de gaz și petrol. Participanții la Global Frackdown organizează evenimente în cadrul comunităților lor pentru a determina decidenții să se opună fracturării hidraulice, cerând interzicerea acestei tehnici și investiții într-un viitor cu energie curată, nepoluantă.

Primul eveniment Global Frackdown a avut loc în septembrie 2012 și a reunit 200 de comunități din peste 20 de țări în acțiuni de combatere a folosirii fracturării hidraulice. Al doilea eveniment a avut loc în octombrie 2013, a fost chiar mai amplu, reunind 250 de activități în 30 de țări de pe șase continente. Mișcarea de mobilizare continuă să crească.

Global Frackdown reunește cetățeni preocupați de protecția mediului din toată lumea, timp de o zi, pe 11 octombrie 2014, pentru a transmite oficialilor aleși de pe tot cuprinsul globului că oamenii își doresc un viitor cu energie curată, regenerabilă, nu combustibili fosili, poluanți.

 

Alexandru Riza, coordonator de campanii în cadrul Greenpeace România, declară: Greenpeace solicită Guvernului Român să instituie un moratoriu în ceea ce privește explorarea și exploatarea gazelor de șist prin fracturare hidraulică – cel puțin până ce acest domeniu va fi reglementat la noi în țară și în Comunitatea Europeană, deoarece presupune nenumărate riscuri pentru populație și mediul înconjurător.

Informații de context – campania Greenpeace împotriva gazelor de șist în România

Greenpeace CEE România, alături de alte organizații non-guvernamentale au atacat în instanță cele patru Acorduri petroliere de concesiune pentru explorare / dezvoltare / exploatare de gaze de șist prin fracturare hidraulică, încheiate obținute de Chevron pentru perimetrele Vama Veche, Adamclisi, Costinești, respectiv Bârlad. Fracturarea hidraulică este interzisă în Bulgaria, Franța (moratoriu), 15 state din SUA, regiuni din Spania, Italia, Elveția, Austria, Germania, Canada, Australia, Noua Zeelandă, Argentina,.

În România, mai multe consilii locale au dat decizii pentru interzicerea fracturării, emise în baza legii administrației publice locale de decizie a politicii de mediu și de dezvoltare a unității administrative. Acestea au fost contestate de prefecturi și se află pe rolul instanțelor din Vaslui, Iași, Arad, Bihor și Suceava. În America, pe 30 iunie 2014, cea mai înaltă instanță din Statul New York a decis că autoritățile locale pot emite Hotărâri pentru a interzice fracturarea hidraulică în baza dreptului lor legal de reglementare a modului de folosire a terenurilor prin reglementări economico-urbanistice.

Pe 7 iulie 2014, 20 de activiști Greenpeace din șapte țări au blocat accesul în perimetrul Chevron din Pungești, timp de 15 ore. La două zile după acest eveniment, compania a anunțat că încheie activitatea de explorare a gazelor de șist la Pungești.

Subiecte