Interzicerea fracturării hidraulice în România – în stradă și în instanță

Articol principal - decembrie 19, 2013
Exploatarea gazelor de șist prin metoda fracturării hidraulice este un subiect extrem de controversat la nivel global. La nivel național însă, în mai multe localități din județul Vaslui, exploatarea gazelor de șist prin metode neconvenționale ridică probleme considerabile.

Șuletea este cea de-a treia comună din județul Vaslui care câștigă lupta împotriva explorării gazelor de șist, după ce Pogana și Alexandru Vlahuță au reușit la rândul lor să interzică explorarea gazelor neconvenționale, prin hotărâre de consiliu. Însă în multe alte localități din județul Vaslui, exploatarea gazelor de șist prin metoda fracturării hidraulice ridică probleme considerabile. De asemenea, în unele locuri – precum Pungești – există un conflict permanent între populația locală, investitorii străini interesați să exploateze resursele și forțele de ordine care agresează constant localnicii, în interesul investitorilor străini.

În alte țări europene, precum Franța și Bulgaria, precum și în statele Quebec, Newfoundland și Labrador din Canada și în mai multe state din Statele Unite ale Americii exploatarea gazelor de șist prin fracturare hidraulică a fost deja interzisă, însă în România lupta este abia la început. Interesul pentru exploatarea gazelor prin aceste metode neconvenționale s-a manifestat în România din februarie 2011, când Chevron Romania Exploration and Production SRL a preluat prin transfer de la firma Regal Petroleum SRL un acord petrolier de concesiune pentru explorare, dezvoltare şi exploatare pentru perimetrul E V-2 Bârlad.

În perioada decembrie 2013 – ianuarie 2013, Consiliul Județean Vaslui a emis trei certificate de urbanism cu valabilitate de un an pentru suprafețe extravilane cuprinse între 35.000 de metri pătraţi şi 73.400 de metri pătrați de teren din zona localităților Păltiniș (Băcești), Popeni (Găgeşti) şi Siliştea (Pungeşti).

Interesul manifestat de compania Chevron a dus la izbucnirea unui adevărat război, purtat pe două fronturi:

  • În primul rând în instanță, unde Prefectura Vaslui a atacat în iulie 2013 mai multe consilii locale din județul Vaslui care au adoptat hotărâri de interzicere a explorării și exploatării gazelor de șist. Până în acest moment, localitățile Pogana, Alexandru Vlahuță și Șuletea au câștigat lupta împotriva explorării gazelor de șist.
  • În al doilea rând, lupta este directă, între locuitori și reprezentanți ai companiei Chevron, iar mai recent între locuitori și forțele de ordine locale, care ar trebui să le apere interesele lor, nu pe cele ale companiilor investitoare. Simbolul acestei lupte a fost localitatea Pungești, unde oameni simpli și-au apărat pământurile și s-au împotrivit companiei Chevron care a încercat să înceapă lucrările de exploatare a resurselor de gaze de șist împotriva dorinței localnicilor. Evenimentele au luat curând o întorsătura dramatică, violențele fiind la ordinea de zi în localitatea Pungești. În jur de 200 de oameni se străduiesc în mod constant să oprească înaintarea utilajelor companiei Chevron pe pământurile lor. Proteste de susținere pentru localnicii din comuna Pungești au fost organizate în capitala și în mai multe orașe din țară pe parcursul anului.

Care este situația la nivel național?

La nivel național, sunt concesionate pentru exploatarea gazelor de șist estul Moldovei, sudul Dobrogei și vestul țării, fiecare localitate vizată din aceste zone aflându-se în diferite stadii de obținere de acordurilor de mediu sau a certificatelor de urbanism.

Acordurile petroliere de concesiune pentru explorare-dezvoltare-exploatare, aprobate de Guvern, au fost încheiate între ANRM și companiile: Chevron, East West Petroleum Corp, Universal Premium SA, Mol Hungarian Oil și Gas Public Limited Company împreună cu SC Expert Petroleum SRL, Clara Petrolem LTD și Universal Premium SA.

O altă companie care și-a declarat intenția de a intra în domeniul explorării zăcămintelor de gaze de șist este Petrom, care și-a propus să aloce anul viitor aproximativ 1 miliard de euro pentru investiții și ar putea intra în domeniul explorării zăcămintelor de gaze de șist, dacă aceste activități se vor dovedi fezabile.

Deși această metodă este foarte controversată și studii complexe demonstrează faptul că dăunează iremediabil mediului înconjurător și localnicilor, explorarea și exploatarea gazelor de șist prin fracturarea hidraulică nu este încă interzisă la nivel național, iar abuzurile care se produc în localități precum Pungești reprezintă un atac direct la democrație, libertate și drepturile cetățeanului.

Pentru acest articol, s-au utilizat informatii din site-urile: www.mediafax.ro, www.digi24.ro, www.business24.ro, www.apmvs.anpm.ro, www.hotnews.ro, www.realitatea.net

Subiecte