Respect Pungești!

Comunicat de presă - decembrie 6, 2013
Politicienii serbează cu beteală și beculețe, Pungeștiul luptă pentru viață și pământ

București, 6 decembrie 2013 – Activiștii Greenpeace au organizat astăzi un protest pentru susținerea comunității din Pungești care, de peste trei luni, se luptă pentru a-și proteja pământul, apa și viața, în condițiile în care compania Chevron vrea să înceapă lucrările de explorare și exploatare a gazelor de șist prin fracturare hidraulică.

În timpul festivității de aprindere a instalației luminoase de sărbători din Piața Universității din București, activiștii au afișat mesajul de susținere „Respect Pungești”, scris pe un banner de 10 metri.

Mesajul este un apel la solidaritate și mobilizare, pentru ca oamenii să se alăture și să sprijine comunitatea locală din Pungești, județul Vaslui, care a fost supusă unei serii de grave abuzuri.

În timp ce politicenii serbează și încearcă să atragă atenția publică cu fast și beculețe colorate de sărbători, sute de oameni îndură frigul și frica, în câmp, în tabăra de rezistență de la Pungești, apărându-și cu toate puterile terenurile și drepturile de lăcomia companiilor străine. Festivitatea de aprindere a instalației de sărbători va lumina și mai puternic tendința guvernului actual către un regim dictatorial și îndoiala cu privire la dorința acestuia de a acționa în interesul poporului, prin această festivitate dorindu-se, de fapt, devierea atenției poporului de la problemele cu adevărat importante.

Pe 2 decembrie, în jurul orei 5 dimineața,  800 de jandarmi au intervenit în forță, acționând violent asupra celor 30 de membri ai taberei de rezistență de la Pungești, transportându-i pe o parte dintre aceștia la secția de poliție și întocmind abuziv amenzi și dosare penale.

  • În jur de 800 de jandarmi mobilizați
  • Accesul presei a fost interzis
  • Încălcarea drepturilor asupra proprietății private
  • 40 de oameni amendați și bătuți
  • 2 oameni internați în spital, după ce au fost agresați de jandarmi
  • Circulația între două localități blocată
  • O întreagă comunitate abuzată
  • Încălcarea a numeroase drepturi democratice

Agenţia pentru Protecţia Mediului Vaslui va organiza o dezbatere publică pentru emiterea unui nou acord de mediu tot pentru compania Chevron, necesar amplasării unei sonde de explorare a gazelor de şist în comuna Puieşti. Dezbaterea publică va avea loc pe data de 19 decembrie, la Căminul Cultural din Puieşti. Încurajăm populația să meargă și să își exprime opinia, influențând astfel decizia luată de autorități.

Subiecte