Greenpeace instituie zonă de carantină în jurul sondei Chevron din Pungești

Comunicat de presă - iulie 6, 2014
25 de activiști Greenpeace din șapte țări au blocat astăzi intrarea în perimetrul din jurul sondei Chevron, din Pungești. Activiștii au instaurat zonă de carantină anti-Chevron

UPDATE 11 iulie 2014 - Compania Chevron încheie operațiunile de explorare și demontează sonda de la Pungești. Sursa: http://www.energyworld.ro/2014/07/10/chevron-trece-la-evaluarea-zacamantului-de-la-pungesti-dupa-incheierea-explorarii-gazelor-de-sist/

UPDATE 24:00 - După 15 ore neîntrerupte, blocada s-a sfârșit. Toți activiștii au fost evacuați, timp în care accesul presei a fost INTERZIS de către poliție.

UPDATE 16:34 - Blocada continuă, după mai bine de 8 ore de protest. Activiștii au fost legitimați de poliție, au primit somații să părăsească locul, însă se mențin pe poziții

25 de activiști Greenpeace din șapte țări (România, Ungaria, Austria, Cehia, Polonia, Slovacia și Germania ) au protestat în mod pașnic și au declarat astăzi zonă de carantină în jurul sondei Chevron de la Pungești, blocând zona și solicitând interzicerea fracturării hidraulice pentru extragerea gazelor de șist. Activiștii au format un lanț uman la intrarea în perimetrul Chevron, s-au legat de gardul care împrejmuiește sonda și au afișat bannere cu mesajele: „Pungești Zonă de carantină anti-Chevron”, „NU fracturării hidraulice”, „Stop abuzurilor din Pungești”. 

În aprilie, compania Chevron a instalat prima sondă de explorare pentru gazele de șist, în ciuda protestelor localnicilor, care au durat luni de zile. Compania plănuiește să instaleze sonde și in comunele învecinate și a primit acorduri de mediu pentru: Păltiniş (Băceşti), Siliştea (Pungeşti), Popeni (Găgeşti ) și Puiești unde Consiliul Județean Vaslui a dat și autorizație de construcție.

Până acum, 11 consilii locale din județul Vaslui și anume: Alexandru Vlahuțã, Bãcani, Coroiești, Dumești, Gherghești, Pochidia, Perieni, Pogana, Puiești, Tutova și Vinderei, au adoptat hotãrâri de interzicere a explorãrii și exploatãrii gazelor de șist.

Atât tehnologia de explorare cât și și tehnologia de extragere a gazelor de șist prin fracționare hidraulică sunt extrem de periculoase și poluante, cu urmări care persistă în sol, apă și în organismele care trăiesc în zonele afectate[1]. Acțiunea de protest este și un răspuns la măsura fără precedent luată de Guvernul român cu privire la restrângerea drepturilor unei comunități.

 Pe 16 octombrie 2013, Guvernul român prin instituțiile sale și-a permis să instaureze „Zona specială de siguranță” la Pungești în dauna protejării mediului și a locuitorilor  săi. Pentru obținerea „gazului ieftin”, Guvernul apără interesele corporațiilor în loc să apere drepturile cetățenilor săi.

 Greenpeace a instituit zona specială de carantină Anti-Chevron din cauza pericolelor la care este supusă populația prin metodele de fracturare hidraulică. Acest procedeu conduce la otrăvirea apelor subterane și de suprafață, otrăvirea subsolului, a aerului și creșterea riscului seismic.  Acest virus al dezvoltării economice cu orice preț, fără a avea în vedere respectarea voinței populației și a minimelor reguli de protejare a mediului trebuie să înceteze. Oamenii și mediul înconjurător sunt mai importante decât câștigul facil al unor corporații. Exploatarea industrială a gazelor de șist nu se poate face în dauna vieții sutelor de mii de oameni din perimetrele concensionate. Cerem încetarea oricăror astfel de inițiative împotriva mediului înconjurător și a voinței cetățenilor.”a declarat Laurențiu Ciocîrlan, coordonator de campanii Greenpeace România.

Tot Chevron Romania a primit trei acorduri petroliere de concesiune pentru explorare- dezvoltare - exploatare pentru perimetrele Adamclisi, Costineşti şi Vama Veche care se află în județul Constanța.

Greenpeace CEE România, alături de alte organizații non-guvernamentale au atacat în instanță cele patru Acorduri petroliere de concesiune pentru explorare / dezvoltare / exploatare de gaze de șist prin fracturare hidraulică, încheiate obținute de Chevron pentru perimetrele Vama Veche, Adamclisi, Costinești, respectiv Bârlad. Fracturarea hidraulică este interzisă în Bulgaria, Franța (moratoriu), 15 state din SUA, regiuni din Canada, Australia, Noua Zeelandă, Argentina, Spania, Italia, Elveția, Austria.

În România, mai multe consilii locale au dat decizii pentru interzicerea fracturării, emise în baza legii administrației publice locale de decizie a politicii de mediu și de dezvoltare a unității administrative. Acestea au fost contestate de prefecturi și se află pe rolul instanțelor din Vaslui, Iași, Arad, Bihor și Suceava. În America, pe 30 iunie 2014, cea mai înaltă instanță din Statul New York a decis că autoritățile locale pot emite Hotărâri pentru a interzice fracturarea hidraulică în baza dreptului lor legal de reglementare a modului de folosire a terenurilor prin reglementări economico-urbanistice. Aceasta decizie pune într-o lumină pozitivă hotărârile date de Consiliile Locale din România pentru interzicerea fracturării.

Sprijină campania Greenpeace! Donează online 1 euro 

 

Subiecte