Greenpeace dă în judecată statul român pentru anularea acordurilor de exploatare a gazelor de șist

Articol principal - mai 31, 2012
Greenpeace CEE România, alături de Asociaţia România Dreaptă și alte trei organizații non-guvernamentale au depus la Guvernul României o plângere prealabilă în vederea revocării Hotărârilor de Guvern care au aprobat cele patru Acorduri petroliere de concesiune pentru explorare / dezvoltare / exploatare de gaze de șist prin fracturare hidraulica, încheiate între A.N.R.M. și Chevron.

București, 31 mai 2012 - Greenpeace CEE România, alături de Asociaţia România Dreaptă și alte trei organizații non-guvernamentale[1] au introdus în data de 30.05.2012 la Guvernul României o plângere prealabilă în vederea revocării Hotărârilor de Guvern care au aprobat cele patru Acorduri petroliere de concesiune pentru explorare / dezvoltare / exploatare încheiate între A.N.R.M. și Chevron pentru perimetrele EX 18 – Vama Veche, EX 19 – Adamclisi, EX 17 – Costinești, respectiv E V – 2 Bârlad. În vederea sprijinirii acestor demersuri, până la acest moment, peste 3.000 de persoane din întreaga țară, dar cu precădere din zona Bârlad, s-au înscris în Asociația România Dreaptă.

Greenpeace România solicită Guvernului să renunțe la proiectele de exploatare a gazelor de șist, care în prezent amenință sănătatea oamenilor și a mediului și să încurajeze dezvoltarea surselor alternative, regenerabile de energie,” a declarat Bogdan Grecescu, asistent campanii Greenpeace România.

În Franța, în primăvara anului 2011 Parlamentul a interzis explorarea și exploatarea gazelor de șist prin fracturare hidraulică[2]. Ulterior, Guvernul a anulat drepturile de explorare a gazelor de șist acordate în 2010.

„Demersurile demarate de cele 5 ONG-uri, alături de peste 3 000 de persoane fizice din regiunile afectate, cu precădere din zona Bârlad, au reale şanse de reuşită. În cazul în care Guvernul nu revocă Hotărârile de Guvern atacate, urmează ca instanţele de judecată să constate nulitatea acestora. Amplul proces colectiv început odată cu plângerea prealabilă depusă la Guvernul României trebuie să demonstreze că interesele cetăţii nu sunt stabilite de corporaţii sau de lobby-ştii acestora, ci de cetăţenii care suportă consecinţele fracturării hidraulice a declarat Prof. av. Gheorghe Piperea, Președintele Asociației România Dreaptă şi avocatul care a depus plângerea prealabilă.

În Bulgaria, deși în iunie 2011 Guvernul acordase dreptul companiei Chevron să înceapă operațiuni petroliere de identificare a unor zăcăminte de gaz neconvențional folosind metoda de fracturare hidraulică în zona Novi Pazar din nord-estul Bulgariei, în urma intensei opoziții a organizațiilor neguvernamentale și comunității locale, pe 18 ianuarie 2012, Parlamentul Bulgar a interzis folosirea metodei de fracturare hidraulică, precum și a oricărei tehnologii similare, în explorarea și exploatarea gazelor și petrolului[3].

Exploatarea acestor formaţiuni prezintă așadar cele mai ridicate riscuri de mediu, astfel cum se arată într-un studiu privind impactul extracției gazelor de șist și a petrolului de șist asupra mediului și a sănătății umane efectuat de Direcția de Tematici și Politici Interne din cadrul Parlamentul ui European în iunie 2011[4].

Metodele de fracturare hidraulică presupun o serie de riscuri asupra mediului, dintre care unele nu au fost aprofundate și înțelese suficient până la acest moment. În plus, este foarte posibil ca amprenta de carbon a gazului de șist să nu o depășească doar pe cea a gazului convențional, ci chiar pe cea a cărbunelui.

În imagine: Carol French, din cadrul Pennsylvania Landowner Group for the Awareness and Solutions (PLGAS), care tine un borcan cu apa din fantana care ii aprovizioneaza gospodaria si ferma. French si-a inchiriat terenul unor exploatatori de gaze prin fracturare hidraulica. French a vorbit in cadrul unor evenimente publice din estul Statelor Unite pentru a impartasi locuitorilor despre experienta ei cu aceasta tehnologie si impactul acesteia.

În plus, la data de 11 aprilie 2012, Parlamentul Bulgar a modificat legea privind protecția mediului prin instituirea obligației de efectuare a studiului de impact asupra mediului inclusiv în faza de prospecție a hidrocarburilor neconvenționale[5]

 [1] Asociația Salvați Bucureștiul, Asociația Euro – Agora și Asociația PRO VULCAN

[2] Legea 2011 – 835 din 13 iulie 2011 pentru interzicerea explorării și exploatării hidrocarburilor lichide și gazelor prin fracturare hidraulică și abrogarea licențelor exclusive pentru proiecte folosind această tehnică. A se vedea și aici  

[4] Studiul este disponibil aici 

Subiecte