Substanțe toxice la Glina

Articol principal - noiembrie 17, 2011
Octombrie 2010: echipa Greenpeace România a primit o sesizare potrivit căreia la groapa de gunoi Glina se depozitează substanțe toxice. Greenpeace a solicitat de urgență Gărzii de Mediu Ilfov demararea unei anchete în acest caz și efectuarea unui control pe teren.

Potrivit reprezentanților Gărzii de Mediu Ilfov,  în data de 17.09.2010 împreună cu IPJ Ilfov-Serviciul Arme, Explozii și Substanțe Periculoase, I.G.P.R.-Institutul de Criminalistică  au realizat o acțiune la Glina unde au constatat eliminări de deșeuri periculoase. Deșeurile erau compuse din nămoluri galvanice de la platforma mai sus menționată și au fost stabilizate ca urmare a tratării de către S.C. Global Eco Center S.R.L. Iași. Rezultatele analizelor probelor prelevate au indicat compuși cu conținut de fier, crom, cupru și nichel în diferite proporții, precum și ioni de cianură.

În urma controalelor efectuate, s-a constatat că S.C. Global Eco Center S.R.L. Iași a săvârșit fapte de natură penală, prin evacuarea, cu știință, în apă, atmosferă sau sol a unor deșeuri periculoase. Ca măsură de prevenire a unor situații similare, au fost intensificate controalele la obiectivele ce lucrează cu astfel de deșeuri.

Subiecte