Intervenție Greenpeace la Odorheiul Secuiesc: fără raliuri pe gheața lacurilor !

Comunicat de presă - martie 2, 2011
În decursul lunii februarie, comunitatea locală din Odorheiul Secuiesc a contactat echipa Greenpeace România pentru a-i solicita sprijinul în rezolvarea unei probleme locale.

Peste o zecime din emisiile de gaze cu efect de seră din UE au ca sursă automobilele.

Clubul Sportiv Auto Blick Brașov intenționa să organizeze un concurs de raliu automobilistic pe suprafața gheții lacului de acumulare Zetea, în perioada 26-27 februarie 2011. Comunitatea locală este împotriva organizării acestui raliu pe suprafața gheții lacului, din cauza impactului pe care acest lucru l-ar avea asupra florei și faunei acvatice. De asemenea, clubul sportiv nu deținea autorizațiile necesare pentru organizarea raliului pe gheață.

Autoritățile și instituțiile responsabile au fost sesizate în privința acestei probleme: Ministerul Mediului și Pădurilor, Administrația Națională „Apele Române” București, Federația Română de Automobilism Sportiv, Prefectura Județului Harghita, Inspectoratul de Poliție Județean Harghita.

Greenpeace România a solicitat Administrației Naționale „Apele Române” să intervină și să nu permită organizarea raliului automobilistic pe suprafața  gheții lacului de acumulare Zetea, din cauza pericolului de poluare cu combustibili și lubrefianți, ceea ce, pe lângă pagubele de mediu, ar provoca și compromiterea sursei de alimentare cu apă potabilă a localităților din aval de baraj.

În consecință, autoritățile nu au emis autorizația necesară organizării raliului pe gheața lacului, acesta desfășurându-se exclusiv pe drumul DJ 138, coronamentul barajului Zetea.

Subiecte