Compania Marks&Spencer a anunțat că va elimina substanțele toxice

Articol principal - octombrie 29, 2012
Compania britanică Marks&Spencer se alătură celorlalte șapte mărci de renume care, în urma campaniei Detox, și-au luat angajamentul de a elimina substanțele chimice din produsele lor și din lanțul de aprovizionare.

A încuraja un gigant al lumii modei să schimbe modul în care fabrică hainele, nu este o sarcină ușoară. Însă înarmați cu dovezi și puterea colectivă a suporterilor ca tine, reușim să creăm povești de succes ca aceea pe care o anunțăm azi.

Astăzi, gigantul modei britanice, Marks&Spencer, s-a angajat să elimine punerea în circulație a substanțelor chimice periculoase din întregul lanț de aprovizionare și din gama de produse până în 2020. 

M&S se alătură H&M în stabilirea ritmului

Ca parte a angajamentului său, M&S a făcut un pas important în reducerea treptată a tuturor perfluorocarburilor (PFC-uri) până pe 1 iulie 2016, recunoscând că întregul grup de substanțe chimice – care face hainele rezistente la pete și apă – este periculos. Ca un important utilizator de PFC-uri, decizia luată de Marks&Spencer de a elimina acest întreg grup de substanțe chimice transmite un mesaj clar întregii industrii, inclusiv companiilor de produse chimice, că este timpul să nu mai utilizăm această categorie de substanțe chimice.

Pe lângă interzicerea PFC-urilor, M&S a întărit de asemenea interzicerea AEOP-urilor (o familie de substanțe chimice, dintre care unele sunt interzise în UE) și a promis să stabilească termene-limită în privința interzicerii altor substanțe chimice periculoase.

Mai mult, compania a promis creșterea transparenței în privința deșeurilor aruncate în apă de către furnizorii săi și că va începe prin dezvăluirea datelor de la 5 dintre furnizorii săi chinezi. Acesta este un pas important pe care ar trebui să-l extindă la toate facilitățile în viitorul apropiat, cum atât oamenii care trăiesc în apropierea fabricilor, cât și consumatorii săi au dreptul de a ști ce se aruncă în apa lor.

Ce urmează?

M&S este acum a 7-a companie ce face un angajament credibil de a curăța lanțul de furnizori și produse și de a opri degajarea de substanțe chimice periculoase, alăturându-se celor de la Puma, Nike, Adidas, H&M, C&A și Li-Ning. Mai multe mărci trebuie să răspundă la această situație urgentă și să acționeze ambițios pentru a scăpa lumea modei și prețioasele noastre rezerve de apă de substanțele chimice toxice.

Lista neagră a  celor 11 grupuri de substanțe chimice periculoase a căror eliminare o solicităm din partea mărcilor este doar începutul. Este necesară multă muncă pentru toate substanțele chimice folosite în industria textilă, trebuie identificate cele periculoase și substituite cu alternative mai sigure, astfel încât degajarea lor în mediul înconjurător să înceteze. Aceasta este o sarcină dificilă chiar și cu termenul limită 2020.

Avem nevoie de acțiune acum. Industria textilă otrăvește apa în întreaga lume cu substanțe periculoase, persistente și cu substanțe chimice care afectează sistemul hormonal, tratând rețelele publice de apă ca pe o canalizare privată. M&S a demonstrat acum altor mărci cât de rapid pot acționa mărcile mari. Haideți să solicităm marilor mărci să nu mai tragă de timp și să accepte provocarea de detoxifiere (Detox Challenge)!

Ia atitudine azi

  • Împărtășește această poveste cu prietenii tăi și familia pentru a crește conștientizarea acestui pas important de pe podium spre o lume a modei fără substanțe toxice

Încarcă o fotografie  pentru a străluci în următoarea campanie video susținută de oameni și spune-ne ce marcă crezi că ar trebui să fie următoarea la detoxifiere.

Postare de Martin Besieux

Articol publicat cu ajutorul voluntarei noastre, Ruxandra

Subiecte