Substanțe toxice descoperite în îmbrăcămintea pentru copii, potrivit unui nou studiu

Comunicat de presă - ianuarie 14, 2014
Hainele și încălțămintea pentru copii realizate de branduri cunoscute precum Disney, Burberry și adidas, conțin substanțe chimice periculoase.

14 ianuarie 2014 – Hainele și încălțămintea pentru copii realizate de branduri cunoscute precum Disney, Burberry și adidas, conțin substanțe chimice periculoase, potrivit unei noi investigații realizate de Greenpeace Asia de Est [1].

Testele au fost efectuate pe produse vândute de 12 mărci din această industrie, inclusiv

American Apparel, GAP, Primark și Nike, iar rezultatele au fost publicate în raportul “A Little Story About the Monsters in Your Closet” [2]. Testele au relevat că nu este o mare diferență între nivelul de substanțe chimice periculoase la nivelul hainelor pentru copii – o categorie mai vulnerabilă față de efectele acelor substanțe chimice atunci când acestea sunt eliberate în mediul înconjurător [3] – și hainele pentru adulți, analizate în studii anterioare. [4]

Chih An Lee, Campaigner Detox la Greenpeace Asia de Est, a declarat:

Acesta este un coșmar pentru părinții de pretutindeni care caută să cumpere pentru copiii lor haine care să nu conțină substanțe chimice periculoase. Acești ˈmonstrulețiˈchimici pot exista în orice produs, de la haine de lux la cele pentru buget redus. Acestea duc la poluarea apei din Beijing până în Berlin. Există alternative disponibile. Pentru protejarea generațiilor actuale și viitoare, brandurile trebuie să înceteze să mai folosească aceste substanțe.”

Fiecare brand testat cuprinde produse care conțin substanțe chimice periculoase. Printre rezultate, un costum de baie adidas conținea un nivel de acidul perfluorooctanoic (PFOA) [5] peste limita din propria Listă de Substanțe Restricționate [6], un tricou pentru copii de la Primark conținea 11% ftalați [7]. În același timp, niveluri ridicate de etoxilați de nonilfenol (NPE) [8] au fost descoperite în produse realizate de Disney, American Apparel și Burberry.

Părinți, pasionații de modă și comunitățile pot ajuta să pună capăt acestui coșmar toxic opunându-se brandurilor poluatoare. Mulțumită acțiunii oamenilor, unele din cele mai mari branduri din domeniu și-au luat angajamentul Detox și multe dintre ele deja iau măsuri în privința transparenței lanțului de aprovizionare și pentru a elimina substanțele toxice din produsele lor,” adaugă An Lee.

China rămâne cel mai mare producător de textile și de substanțe chimice din lume iar Greenpeace face un apel la guvernul chinez pentru ca acesta să ajute la oprirea folosirii substanțelor chimice în industria textilă. Este crucială publicarea unei liste negre a substanțelor chimice asupra cărora trebuie acționat imediat. Este la fel de important ca fabricile să publice informații legate de substanțele pe care le folosesc pentru a facilita eliminarea lor, îmbunătățirea transparenței la nivelul lanțului de aprovizionare și a crea condiții echitabile de concurență pentru această industrie.

Campania Greenpeace Detox solicită marilor branduri de îmbrăcăminte să își ia angajamentul că vor elimina substanțele chimice toxice până în 2020. Mulțumită presiunii din partea publicului, până acum 18 mari branduri deja și-au luat angajamente importante Detox și multe fac deja progrese importante pentru a-și atinge obiectivele privind transparența lanțurilor de aprovizionare și eliminarea substanțelor chimice periculoase [9].

Despre campanie:

Campania Greenpeace Detox face un apel către marile branduri de îmbrăcăminte pentru ca acestea să își ia angajamentul ca până în 2020 să existe zero substanțe chimice eliberate în mediu din partea acestei industrii. Până acum 18 mari companii deja au făcut pași importanți în această direcție iar mulți, printre care Valentino, Mango și Zara fac progrese importante spre atingerea obiectivului de a avea un lanț de aprovizionare transparent și de a elimina substanțele chimice periculoase.

Foto disponibile

Note

[1] Investigația a fost realizată de Greenpeace International, publicată de Greenpeace Asia de Est  

[2] A Little Story About the Monsters in Your Closet – Cel mai recent raport Detox ilustrează rezultatele testelor pentru substanțe periculoase conținute în produsele pentru copii de la 12 mari branduri de îmbrăcăminte (adidas, American Apparel, Burberry, C&A, Disney, GAP H&M, LiNing, Nike, Primark, Puma and Uniqlo).

[3] O serie de factori inclusiv mărimea, metabolismul și comportamentul poate face ca bebelușii, copiii și fătul în dezvoltare să fie mai vulnerabili la anumite substanțe periculoase. Vezi raport, p 25

[4] Greenpeace International a lansat o serie de rapoarte care analizează prezența substanțelor periculoase în articolele de îmbrăcăminte.

[5] Acidul perfluorooctanoic (PFOA) este o substanță chimică perfluorinată ionică, care a fost detectată în mediul înconjurător până și în cele mai îndepărtate regiuni. Poate avea impacturi grave asupra sistemului reproducător și asupra sistemului imunitar, atât în timpul perioadei de dezvoltare cât și în perioada adultă.  

[6] Lista Substanțelor Restricționate adidas

[7] Ftalații reprezintă un grup de substanțe chimice adesea folosite în industria textilă, de exemplu pentru a înmuia plasticul de pe anumite imprimeuri, și sunt toxice pentru sistemul reproducător și pentru dezvoltarea mamiferelor.

[8] Etoxilații de nonilfenol (NPE) este un grup de substanțe chimice care se descompun în mediul înconjurător pentru a forma substanțele chimice nonilfenoli (NP), substanță cunoscută pentru toxicitatea ei, afectează sistemul hormonal, este persistentă (rămâne în mediul înconjurător pentru mult timp) și este bioacumulatoare (se acumulează în țesuturile umane și animale)

[9] Pentru mai multe informații despre progresele făcute de branduri în angajamentele lor Detox intră pe Greenpeace International Detox Catwalk

Subiecte