Substanțe toxice în haine

Comunicat de presă - august 24, 2011
Urme de substanţe chimice toxice au fost detectate în articolele vestimentare fabricate de 14 mari companii.

Circuitul substanțelor toxice în lanțurile de îmbrăcăminte.

Urme de substanţe chimice toxice au fost detectate în articolele vestimentare fabricate de 14 mari companii. Reprezentanți ai Greenpeace au mers la cum­pă­ră­turi în 18 ţări şi au adunat haine ce poartă etichete ale unor firme celebre, fabricate în special în Chi­na, Vietnam, Malaezia, Fili­pine.

Eşantioanele au fost anali­zate şi rezultatele sunt în­gri­jo­rătoare. În 2/3 dintre eşantioane au fost depistate substanţe chi­mice toxice, au precizat reprezentanții organizației, care au prezentat un raport al acestor analize într-o conferinţă de presă ţinută la Pekin.

Substanţele chimice sunt folosite ca detergenţi în procesele de producţie, inclusiv în cele de fabricarea unor textile naturale şi sintetice. În momentul în care aces­te substanţe chi­mice se des­com­pun, se degajă subproduse extrem de toxice. Unul dintre acestea este nonilfenol, perturbator hormonal capabil să contamineze alimentele. Nonilfenolul se acumulează în organismul viu, ame­nin­ţându-i fertilitatea şi ca­pa­citatea de creştere.

Aceas­ta nu este o problemă doar în ţările în curs de dezvoltare, unde sunt pro­duse aceste haine. Luna trecu­tă, Greenpeace a dat publi­cităţii ra­portul Dirty Laundry, care avertizează că furnizorii unor mari bran­duri textile poluează unele flu­vii din China cu reziduuri chimice.

Subiecte