Pentru că noi luptăm pentru viață

Articol principal - decembrie 11, 2012
Postare pe blog de Pierre Terras, coordonatorul campaniei împotriva substanțelor toxice în Mexic

Graciela m-a invitat în casa ei din El Salto, un oraș aflat pe unul din cele mai poluate râuri din Mexic, Rio Santiago. Ea a vrut să împărtășească povestea luptei comunității locale pentru justiția de mediu.

„În fiecare familie de aici există cel puțin o persoană care suferă de vreo boală gravă sau un membru al familiei care s-a stins înainte de vreme,” îmi spune Graciela. „Oamenii suferă. Sănătatea lor și mijloacele de trai au de suferit. Iar industria câștigă milioane de pesos. Pur și simplu nu este corect.” Am văzut furie și amărăciune în ochii ei în timp ce-și spunea oful.

Această comunitate știe că oamenii se pot îneca în poluare, dar pot fi și sufocați de disperare. Spre onoarea lor, Graciela, împreună cu soțul său Enrique și fiica lor Sofia,  au ales să se opună acestor tenebre.

„Un Salto de Vida” – așa se numește organizația comunitară înființată de familia Enciso, prin care, în 2006, au început să protesteze împotriva poluării industriale din Rio Santiago. „Am numit-o astfel pentru că locuim aproape de cascadă și vrem să luptăm pentru viață,” spune Sofia, care acum conduce lupta în comunitatea ei. Sute de fabrici care furnizează produse pentru branduri internaționale deversează apele uzate în Santiago. Guvernul a descoperit zeci de tipuri diferite de substanțe periculoase în râu, însă nimeni nu poate spune cu exactitate câte substanțe chimice sunt acolo și nici cât de ridicat este nivelul poluanților.

Mai mult, din cauza reglementărilor permisive, localnicii nu știu care conductă aparține cărei fabrici, ce anume se deversează și care sunt companiile pentru care livrează acestea.

Însă documente guvernamentale, făcute publice în urma presiunii făcute de Greenpeace Mexic, arată că oficialii sunt conștienți de bolile prezente în zonă, corelate cu poluarea din ape.

În ciuda acestei realități, Graciela nu și-a pierdut niciodată încrederea în misiunea ei și își dorește ca și nepoata sa să se poată bucura de râu și natură ca pe vremea când ea era copil – în cel mai frumos loc de pe pământ.

Pentru ca această dorință să poată deveni realitate, este mult de muncă.

Tu poți aduce o schimbare

În aceste momente, mari companii precum Levi's lucrează cu furnizori din Mexic, despre care investigațiile Greenpeace au descoperit că contribuie la poluarea toxică din Rio Santiago și alte râuri din Mexic și de peste tot în lume.

Levi's are puterea și influența pentru a îmbunătăți dramatic cantitatea de informații care ar trebui pusă la dispoziția localnicilor, informații despre ce anume este deversat în râurile lor, iar compania poate lucra cu furnizorii săi astfel încât să elimine substanțele periculoase din întregul lanț de aprovizionare.

Alătură-te Gracielei, lui Enrique, Sofiei și multor altora și solicită oprirea poluării industriale alăturându-te campaniei Detox Levi's, pentru a avea haine fără poluare.

Subiecte