Zara se supune presiunii din partea oamenilor – interzice hainele toxice

Comunicat de presă - noiembrie 30, 2012
Zara ascultă de vocea oamenilor și își ia angajamentul de a elimina substanțele toxice din produse și lanțul de aprovizionare până în 2020.

Amsterdam, 29 noiembrie, 2012 – Cel mai mare retalier de haine din lume, Zara - și compania de care aparține, Inditex – a publicat astăzi un angajament prin care promite să elimine toate emisiile de substanțe chimice periculoase de la nivelul întregului lanț de aprovizionare și din toate produsele sale până în 2020, în urma presiunii din partea publicului, ca reacție la campania Detox inițiată de Greenpeace.

Ca parte din acest angajament, Inditex va începe cu a solicita publicarea datelor despre poluare față de 20 de furnizori ai săi, până în martie 2013, pentru ca cei care locuiesc în apropiere de fabricile respective să aibă acces la informații despre substanțele deversate în mediul înconjurător local.

Greenpeace salută angajamentul făcut de Zara pentru moda fără substanțe toxice. Dacă cel mai mare retailer de modă din lume poate face asta, nu există nicio scuză pentru celelalte branduri să nu curețe lanțul de aprovizionare și să producă haine fără a polua,” a declarat Martin Hojsik, coordonatorul campaniei Detox la Greenpeace International.

„Oameni din toată lumea s-au exprimat împotriva unei industrii a modei toxice și acum a venit timpul ca și alte branduri, cum ar fi Esprit, Gap și Victoria’s Secret să-și asculte clienții și să aplice aceleași măsuri.”

Angajamentul Zara vine la doar nouă zile după lansarea raportului Greenpeace Toxic Threads, la Beijing, pe 20 noiembrie. De atunci, peste 315.000 de oameni s-au alăturat campaniei, zeci de mii au acționat pe Facebook și Twitter și peste 700 de oameni au protestat în fața magazinelor Zara din toată lumea.

Zara a devenit astfel al optulea brand care și-a luat angajamentul de a elimina deversarea tuturor substanțelor chimice periculoase din lanțul de aprovizionare și din produse de la lansarea campaniei Greenpeace Detox în 2011.

Greenpeace solicită prin această campanie brandurilor din industria modei și textilelor să elimine toate substanțele chimice periculoase până în 2020 și să solicite și furnizorilor să facă publice informații despre substanțele chimice periculoase care ajung în apă și în produsele finale. Un nou video lansat astăzi expune brandurile care nu acționează în această privință, mobilizând oamenii din toată lumea să răspândească secretul industriei modei și să convingă mai multe branduri la Detox.

Subiecte