Ziua Mondială a Apei

Articol principal - martie 22, 2012
Apa este valoroasă. Toate ființele vii au nevoie de apă pentru a supraviețui. Însă nu reușim să protejăm această resursă așa cum ar trebui. Mulți se străduie să o procure, în timp ce alții consideră că robinetele lor nu vor seca niciodată.

Greenpeace derulează campanii în multe zone și pe mai multe fronturi – oceane, schimbări climatice, energie, păduri, substanțe toxice și agricultură, însă toate au un numitor comun: Apa.

Oamenii poluează râurile cu chimicale și se amăgesc singuri, crezând că, cumva, ecosistemele se vor reface în mod miraculos.

Apa este folosită masiv în producția de alimente. Este nevoie de 15.000 de litri de apă pentru a produce 1 kg de carne de vită și de 1.500 de litri pentru a produce 1 kg de grâu.

Societatea noastră continuă să se bazeze pe combustibili fosili, precum cărbunele, pentru a cărui producție necesită cantități uriașe de apă și energie, care se vor dubla în următoarele decenii. Dezvoltarea procedeelor precum fracturarea și produsele precum nisipurile asfaltice multiplică efectele dependenței de combustibili fosili și consecințele asupra apei.

Oamenii care locuiesc în teritorii indigene, precum în nordul Albertei, pot vedea zilnic consecințele exploatării nisipurilor asfaltice asupra râului Athabasca, unde rezerva de apă este contaminată și a devenit un pericol pentru sănătate.

Apa contaminată va reprezenta o problemă timp de mulți ani de acum încolo pentru oamenii din Fukushima, din cauza energiei nucleare.

Din ce în ce mai mult oamenii suferă din cauza impactului pe care le au aceste opțiuni nesustenabile – viețile lor se schimbă pentru totdeauna.

Capitolul dedicat apei, din cel mai nou raport OECD pe teme de mediu (perspective spre 2050) prezintă o perspectivă sumbră: cererea globală pentru apă va crește cu 55 de procente și, fără introducerea unor politici noi, până în 2050 apa dulce va fi din ce în ce mai puțin disponibilă. Cu 2,3 miliarde de oameni mai mult decât azi, peste 40 la sută din populația lumii va trăi în zone afectate de lipsa apei.

Resursele mondiale de apă sunt expuse unei presiuni continue din cauza creșterii populației și dezvoltării nesustenabile, care va duce inevitabil la intensificarea conflictelor și a războaielor, dacă deciziile potrivite nu sunt luate la timp.

Trebuie să folosim resursele planetei în mod just și sustenabil, mai ales în cazul apei, de care depindem cu toții.

Fiecare poate să schimbe ceva, în bine, în fiecare zi. Implică-te

Sursa

Subiecte