Detox

Pagină - martie 17, 2014
„Prin definiție, fiecare dintre noi este un consumator. Consumatorii sunt cel mai mare grup economic, care afectează și este afectat de aproape fiecare decizie economică publică și privată. Cu toate astea, sunt cel mai important grup… ale cărui păreri adesea nu se fac auzite.” John F. Kennedy, 15 martie 1962

Deciziile luate de marile companii ne afectează pe toți. De exemplu: mărcile mondiale din domeniul modei consideră că rețeaua publică de apă este canalizarea lor, și atunci când furnizorii lor produc hainele pe care noi le găsim în magazine, companiile se comportă ca și cum ar fi „firesc” să deverseze acolo substanțe chimice care afectează sistemul hormonal.

Desigur, nimeni nu obligă aceste companii să facă acest lucru, este o decizie de afaceri să ignori alternativele pe care le ai la dispoziție, să îți desfășori activitatea în acest ritm nebunesc, afectând viețile multor oameni, inclusiv pe a ta.

Consumatorii au drepturi (și putere)

Astăzi este a 50-a aniversare a Zilei Mondiale a Drepturilor Consumatorului, când ne reamintim drepturile pe care le avem ca cetățeni, afectați fiind de rezultatele deciziilor marilor corporații.

De asemenea, trebuie să ne reamintim că noi deținem puterea – atunci când acționăm împreună, atunci când vocea noastră se face auzită – pentru a pune la îndoială caracterul injust al companiilor – avem abilitatea de a schimba lucrurile în bine.

În 2011, Greenpeace a lansat campania Detox, care a provocat marile branduri de modă ale lumii să elimine folosirea tuturor substanțelor chimice din produsele lor și din lanțul de aprovizionare. De atunci, șase mari companii – – PumaNikeAdidasH&MLi-Ning și C&A – s-au înrolat în campania de „detoxifiere”, iar deciziile lor de a renunța la substanțele chimice au fost, în mare parte, influențate de acțiunile colective ale sutelor de mii de oameni din toată lumea. Unii au semnat petiții, alții au adresat scrisori către directorii de companii, alții au purtat tatuajul „Detox” în timp ce alții au asaltat cu comentarii paginile de Facebook ale companiilor. Peste 600 de oameni au ajutat la realizarea celui mai mare striptease simultan în fața magazinelor acestor firme.

Aceștia sunt oameni ca și tine, care nu au ales să rămână tăcuți și să privească mai departe cum corporațiile, mai preocupate de profit decât de oameni, planetă sau râurile poluate cu substanțe chimice. Ne-am unit forțele – consumatori, activiști, suporteri și comunități afectate - și am făcut un apel pentru ca aceste companii să ia atitudine. Și schimbarea nu a întârziat să apară.

Astfel, la 50 de ani după discursul lui JFK, vă invităm să urmăriți cel mai nou material video din campania Detox și să îl distribuiți prietenilor voștri, pentru a le reaminti de măreția puterii oamenilor, și să le trimiteți un mesaj clar companiilor, acela că noi nu vom înceta să expunem faptele până când nu își iau angajamentul detox și încep să transforme vorbele în fapte.

Ceea ce toate companiile știu, și lucrul de care le este cel mai teamă, este că fără consumatori, nu au nimic.

Așa că fă-ți auzită vocea.

Tommy -  Crawford Strategic Communications Manager în campania Detox

Subiecte