Hainele outdoor conțin chimicale toxice

Comunicat de presă - octombrie 29, 2012
Un nou raport Greenpeace arată că produse de la firmele Jack Wolfskin, The North Face, Patagonia, Kaikkialla și Marmot conțin concentrații considerabile de acid perfluorooctanoic (PFOA), care este toxic. Atât jachetele Mammut cât și Vaude conțin concentrații ridicate de alcooli fluorotelomeri, care se pot descompune în PFOA.

Hamburg, 29 Octombrie 2012 – Firme de haine outdoor comercializează haine sport pentru femei și copii care conțin substanțe chimice perfluorinate și polifluorinate (PFC) și alte substanțe chimice toxice, potrivit rezultatelor a două laboratoare independente delegate de Greenpeace Germania[1].

 Descoperirile au fost făcute publice astăzi de către Greenpeace Germania în raportul „Chemistry for any weather”[2]. Raportul arată că produse de la firmele Jack Wolfskin, The North Face, Patagonia, Kaikkialla și Marmot conțin concentrații considerabile de acid perfluorooctanoic (PFOA), care este toxic. Atât jachetele Mammut cât și Vaude conțin concentrații ridicate de alcooli fluorotelomerici, care se pot descompune în PFOA.

„Industria hainelor outdoor își promovează produsele folosind imagini cu peisaje naturale pure. În realitate, substanțele dăunătoare folosite de această industrie se găsesc în mediul înconjurător și în sângele uman, peste tot în lume,” declară Manfred Santen, expert Greenpeace Germania.

Greenpeace face apel la industria hainelor outdoor să interzică folosirea compușilor PFC din producția sa și să dezvolte alternative fără fluor. Producătorii de textile trebuie să înlocuiască aceste substanțe chimice toxice cu alternative prietenoase cu mediul. Mai ales, toate PFC trebuie să fie testate potrivit reglementării produselor chimice de la nivelul Uniunii Europene.

Această industrie are o cifră de afaceri de peste un miliard de euro în Germania, aici fiind cea mai mare piață europeană pentru îmbrăcăminte outdoor.

„Industria s-a transformat dintr-un furnizor de specialitate într-un producător de haine la modă de zi cu zi,” spune Santen. „Consumatorii care caută îmbrăcăminte impermeabilă au dreptul să știe ce conțin echipamentele lor și trebuie să poată face o alegere informată. Deja există mai mulți producători similari care oferă alternative fără fluor.”[3]

Compușii cu fluor persistă în mediu și se descompun greu. Aceste chimicale există și în alimente, aer și apa potabilă și ajung în cele din urmă în organismul uman. Studii recente corelează expunerea la PFOA[4] cu fertilitate redusă, boli tiroidiene și disfuncții ale sistemului imunitar.

Și rezultatele testului realizat de Greenpeace pentru etoxilații activi de nonilfenol (NPE) și plastifianții (ftalații) sunt îngrijorătoare[5]. Cea mai mare concentrație de NPE a fost descoperită într-o jachetă pentru copii de la firma Seven Summits. Cea mai mare valoare de ftalați a fost descoperită într-un poncho pentru copii de la firma Northland.


[1] Mărcile outdoor au fost testate pentru PFC în membrane, finisaje și straturile exterioare.

[2] Raportul Greenpeace Chemistry For Any Weather, este disponibil aici în limba engleză

[3] Alternativele impermeabile includ textile făcute din membrane de poliester sau poliuretan. Această îmbrăcăminte protejează și împotriva vântului, respiră și poate rezista unei ploi torențiale. Produsele care conțin controversatele PFC sunt superioare celor  alternative, fără fluor, doar în ceea ce privește rezistența la ulei.

[4] vezi pagina 8 și 9 și referințele de la pagina 43

[5] rezultatele referitoare la NPE sunt la pagina 20

Subiecte