1 milion de semnături împotriva OMG-urilor în Europa au fost depuse la Comisia Europeană

Comunicat de presă - decembrie 10, 2010
În 7 luni, peste 1 milion de semnături s-au strâns la nivelul Uniunii Europene, pentru a solicita alimente sigure și interzicerea organismelor modificate genetic în UE. În cadrul acestei petiții, peste 1 milion de oameni au cerut alimente sigure și oprirea organismelor modificate genetic în Uniunea Europeană. Însă aceasta nu este o petiție obișnuită. Pentru prima dată am apelat la drepturile cetățenești din cadrul tratatului de la Lisabona.

Prima inițiativă a cetățenilor europeni a fost înmânată lui John Dali – Comisarul European pentru sănătate și politca consumatorului. Peste un milion de semnături au înconjurat bannerul 3D de 380 de metri pătrați.

Toate cele 1 milion de semnături au fost inscripționate pe bannerul uriaș 3D

În cadrul acestei petiții, peste 1 milion de oameni au cerut alimente sigure și oprirea organismelor modificate genetic în Uniunea Europeană. Însă aceasta nu este o petiție obișnuită. Pentru prima dată am apelat la drepturile cetățenești din cadrul tratatului de la Lisabona.

Cele peste 1 milion de semnături au fost înmânate lui John Dalli, Comisarul European pentru Sănătate și Protecția Consumatorului. De fapt de aici a pornit motivul pentru care Avaaz a inițiat această petiție imediat pentru că acest Comisar a autorizat, în martie, cultivarea controversatului cartof modificat genetic, rezistent la antibiotice, în ciuda opoziției publicului și a avertizărilor din partea comunității științifice. Astfel Greenpeace s-a alăturat Avaaz pentru această petiție.

Această cursă a spart multe recorduri: este prima inițiativă cetățenească europeană (ECI) trimisă la Comisia Europeană după adoptarea Tratatului de la Lisabona. Peste 1 milion de oameni au semnat petiția, în 7 luni, din toate cele 27 de state membre, și am depășit limita numărului necesar  de semnături pentru fiecare țară în 12 dintre statele membre. Este aproape dublul numărului necesar de semnături pentru o ECI.

Am vrut să depunem milionul de semnături într-un mod cât mai special, pentru a aprecia fiecare persoană care a semnat, astfel am venit cu ideea de a confecționa o minunată operă de artă 3D, care să includă toate prenumele celor care au semnat -iar aceasta a fost plasată chiar în fața clădirii Comisiei Europene. Am avut șansa de a obține sprijinul unuia dintre cei mai faimoși artiști de pavaje 3D, Kurt Wenner. Kurt a creat o fermă ecologică, simbolizând viitorul agriculturii lipsite de OMG-uri, înconjurate de cele 1 milion de nume. Designul a fost transpus într-un fișier uriaș, de 11 GB, și trimis la tipar.

Acest obiect de artă, creat de o singură persoană, a stabilit un nou record mondial. Un alt record mondial este imprimarea sa pe cea mai mare pânză ecologică, de către Pyramid Visuals, care a folosit cerneluri non-toxice.

Reprezentanții Greenpeace s-au întâlnit cu Comisarul Dalli pe pavajul artistic, în prezenta presei, pentru a transmite apelul puternic a peste un milion de oameni care solicită alimente sigure și o agricultură liberă în toată Uniunea Europeană. Așteptăm de la Comisia Europeană să ia în considerare cu seriozitate petiția și să acționeze pe baza ei. 

Întrebarea pentru Comisarul Dalli și Comisia Europeană rămâne: vor ține cont de părerea a 1 milion de cetățeni și se vor adresa problemei legate de culturile modificate genetic sau vor ține partea industriei agro-chimice? Dacă Comisia Europeană nu este dispusă să acționeze suntem pregătiți să apelăm la toate opțiunile disponibile, inclusiv acțiuni în instanță și avem nevoie de sprijinul vostru!

Pentru a rămâne independentă, organizația noastră nu acceptă fonduri de la guverne sau corporații, ci se bazează pe oameni ca și tine care ne sprijină munca. Te rugăm să ne sprijini printr-o donație.

Subiecte