Evită produsele contaminate cu pesticide

Articol principal - martie 28, 2012
În agricultura organică se folosesc numai câteva pesticide – ingredientele lor active sunt substanțe naturale. Acestea sunt mult mai puțin nocive pentru sănătate decât pesticidele chimice folosite în agricultura convențională.

Fermierii culturilor organice folosesc insecte benefice, aplică metode mecanice pentru controlarea buruienilor și gestionează în mod optim rotația culturilor. Astfel ei stimulează fertilitatea solului, care este esențială pentru aprovizionarea cu hrană a omenirii, pe termen lung.

Mediul natural, apa freatică și calitatea alimentelor beneficiază de pe urma acestor practici.

Testele oficiale și analiza Greenpeace arată că fructele și legumele cultivate potrivit standardelor agriculturii organice pot fi produse cu un minim de reziduuri de pesticide. Atunci când sunt descoperite pesticide, concentrațiile sunt foarte scăzute (sub 0,01 mg/kg) și sunt considerate inofensive, potrivit sistemului de evaluare al Greenpeace.

Cum putem evita pesticidele

 1.            Consumul de produse organice

Agricultura organică nu folosește pesticide de sinteză. Reziduurile toxice sunt o excepție iar folosirea cumulată a pesticidelor este rară. Din acest motiv, bebelușii și copii mici ar trebui hrăniți numai cu produse organice. Produsele Fair Trade sunt organice numai dacă acest lucru este specificat pe etichetă.

2.            Atenție la țara de origine a produselor alimentare

70% dintre fructele și legumele vândute  în Germania sunt importate. În funcție de țara de origine, fructele pot fi supuse unui tratament cu un număr mare de diferite pesticide. Cel mai bine este să cumperi fructe și legume produse local, în sezonul specific.

3.            Atenție la perioada de recoltare

Multe fructe și legume cultivate în mod convențional, cum ar fi ardeii și roșiile sunt tratate cu pesticide și alte chimicale mai intens la începutul perioadei de recoltă decât la câteva săptămâni după începerea sezonului. Acest procedeu accelerează coacerea, atfel încât, în funcție de vreme, sunt folosiți mai mulți sau mai puțini agenți activi.

4.            Clătiți fructele și legumele cu apă călduță

Prin această metodă pot fi eliminate măcar o parte din pesticide. Spălați-vă mâinile după decojirea citricelor, bananelor sau a fructelor mango. Altfel, contaminanții din coaja fructelor pot fi ingerați cu ușurință. Este recomandabil să îndepărtați frunzele exterioare ale salatei și ale verzei. 

 

Subiecte