Pesticidele din fructe și legume

Articol principal - martie 28, 2012
Fructele și legumele sunt alimente importante pentru că acestea conțin minerale, vitamine și fibre, de aceea este recomandabil consumul lor. Însă, produsele din agricultura convențională pot conține reziduuri de pesticide și alte produse chimice. În Germania, 30.000 de tone de agenți activi cu efect pesticid sunt încă pulverizați anual pe legume și fructe.

Greenpeace a analizat datele furnizate de autoritățile de stat de inspecție alimentară în 2009/2010 și le-a comparat cu propria analiză independentă în 2012.

 80% dintre fructele cultivate în mod convențional și peste 55% dintre legume conțin pesticide. Aceste descoperiri s-au făcut în urma unui studiu Greenpeace asupra a peste 22.000 de mostre testate de autoritățile germane alimentare în 2009 și 2010. Investigația a vizat fructele nemțești și cele importate. Au fost descoperiți peste 351 de ingredienți activi, cel mai adesea au fost întâlniți boscalidul și ciprodinilul, doi agenți antifungici.

Pesticidele sunt peste tot

Zilnic oamenii intră în contact cu diverse chimicale, de la haine tratate chimic, până la obiecte de uz casnic și jucării care conțin agenți de dedurizare și, nu în cele din urmă, cu alimente care sunt contaminate cu pesticide și aditivi.

Pesticidele ajung în câmpuri, zone rezidențiale și grădini private. Insecticidele, ierbicidele și fungicidele au rolul de a ține insectele, buruienile și atacurile fungice la distanță. folosirea pesticidelor în ultimii 50 de ani a dus deja la reducerea la jumătate a biodiversității în Europa. Urme de pesticide pot fi găsite oriunde: în sol, în apă, în aer, se acumulează chiar și în stratul de grăsime al urșilor polari.

Pesticidele sunt folosite în toată lumea și se răspândesc rapid, datorită comerțului internațional.

Fungicidul toxic carbendazim  a fost detectat în 68 de produse alimentare provenite din 45 de țări. Insecticidul periculos pentru mediu, clorprifosul, a fost detectat în 64 de produse provenite din 45 de țări. Unele pesticide pot provoca alergii, alții pot afecta fertilitatea sau sunt mutagenici, iar unele sunt carcinogene. Unele pesticide au un efect similar cu substanțele care se folosesc pentru înmuierea plasticului, afectând sistemul hormonal.

Toate substanțele pesticide sunt evaluate în mod individual în Uniunea Europeană. Pentru a proteja oamenii de dozele prea mari, există o limită maximă legală (MRL) desemnată pentru fiecare substanță, cât și o doză zilnică admisă. Substanțele foarte toxice au o valoare limită adițională, doza acută de referință (ARfD).

Până acum s-a dat puțină atenție riscului prezentat de combinația diferitelor substanțe chimice, contaminării multiple și amestecului de substanțe. Evaluările oficiale ale riscului nu au delimitat, până acum, limite totale pentru alimente. Cu toate acestea, studiile arată că amestecul mai multor substanțe le-ar putea amplifica efectele – chiar și la concentrații mici detectate adesea în fructe și legume.

În 2005, Greenpeace a introdus un sistem de evaluare care a luat în calcul contaminarea multiplă,  pentru a ajunge la o valoare a limitei totale. Acest sistem de evaluare este bazat în mod riguros, pe principiul precauției și în 2012 a fost ajutat pentru a include descoperirile cercetării recente.

Solicitările Greenpeace

Greenpeace solicită supermarketurilor să nu vândă fructe și legume contaminate cu pesticide și să crească anual cu 15% procentul alimentelor produse ecologic pe care le pun în vânzare.

Greenpeace solicită agricultorilor și reprezentanților comerțului alimentar să nu mai folosească pesticide periculoase pentru mediu și sănătate.

Pentru state și guverne, Greenpeace are următoarele solicitări:

-       Să ia imediat în considerare contaminarea multiplă cu reziduuri de pesticide în timpul evaluărilor alimentelor

-       Să lanseze un program care să reducă la jumătate folosirea cantității de pesticide în 10 ani

-       Să subvenționeze metodele non-chimice de protejare a recoltelor

-       Să implementeze un sistem eficient de inspecție alimentară 

Subiecte