Greenpeace România: agricultura ecologică şi susţinerea producătorilor locali reprezintă soluţia pentru un viitor sustenabil

Comunicat de presă - octombrie 16, 2015
Bucureşti, 16 octombrie. De Ziua Internațională a Alimentaţiei, Greenpeace România a demonstrat, printr-un eveniment inedit, că agricultura ecologică şi susţinerea producătorilor locali reprezintă soluţia pentru un viitor durabil şi pentru o alimentaţie sănătoasă. Evenimentul, desfăşurat la Dianei 4 din Bucureşti, a cuprins un târg de produse locale şi ecologice, o demonstraţie culinară cu degustare şi lansarea raportului „Cele 7 principii ale agriculturii ecologice” şi şi-a propus să tragă un semnal de alarmă asupra faptului că sistemul alimentar de astăzi este unul este defectuos.

Consumatorii nu mai au încredere în ceea ce mănâncă, mulți fermieri se confruntă cu sărăcia, iar cazurile de malnutriție și obezitate, aflate la două extreme opuse sunt din ce în ce mai multe. Milioane de oameni din întreaga lume se luptă cu foametea, în timp ce în Europa și nu numai, există mari surplusuri în producția de hrană. Totul se datorează modelului de agricultură la scară industrială. Greenpeace îşi propune să arate că agricultura ecologică este o alternativă la îndemână, ce combină știința modernă cu inovația respectând natura și biodiversitatea.

Pentru a susţine mesajul Greenpeace, Chef Tobias Fetz, bucătar cu o stea Michelin și cu o experiență internațională de peste 20 de ani şi cunoscuţi bloggeri din zona food au participat la eveniment. Astfel, Cristina Toth, Isabela Dobrin, Laura Teodora Holban Bianca Onofrei și Dorina Ene au gătit pentru public, alături de Chef Fetz, feluri de mâncare sănătoase, delicioase și ușor de preparat obținute exclusiv din produse locale și de sezon. Toate produsele au fost asigurate de Legume de Ţară, Legume Fericite, Cutia Ţăranului şi de ASAT (Asociația pentru susținerea Agriculturii Țărănești), producători ce au pregătit participanților prezenţi la eveniment şi un targ inedit cu vânzare de produse proaspete, locale şi ecologice. La târg au mai participat și producătorii locali Tomatina și BioDumbrava.

Tot în cadrul evenimentului, Greenpeace România a lansat raportul „Cele 7 principii ale agriculturii ecologice”, un document manifest despre nevoia unei schimbări sistemice în felul în care hrana este produsă și consumată. Acesta cuprinde o viziune amplă asupra conceptului de agricultură ecologică şi explică de ce aceasta este soluţia pentru un viitor sustenabil.

Dezbaterea ”Dificultăți și oportunități ale agriculturii ecologice”, ce a însoţit lansarea raportului, a adus în faţa fermierilor locali, dar şi a publicului prezent la eveniment, principiile recunoscute de Greenpeace ca fiind nucleul schimbărilor ce trebuie făcute în ceea ce privește sistemul alimentar. Greenpeace sprijină ideea unei lumi în care lanțul alimentar este controlat de producători și consumatori, nu de corporații, fapt ce ar contribui la dezvoltarea rurală și la lupta împotriva sărăciei și a foametei. E nevoie de producție alimentară și recolte mai inteligente, bazate pe susţinerea şi respectarea biodiversităţii, fără utilizarea de îngrăşăminte sau pesticide chimice, care afecteză atât solul, apa și ecosistemele, cât şi sănătatea umană. Nu în ultimul rând, agricultura ecologică a fost promovată ca model care susține rezistența sistemului alimentar la schimbările climatice, și care oferă fermierilor securitate în vremuri nesigure: o agricultură diversă determină și o diversitate a veniturilor.

La dezbatere au participat Marina Barbălată și Alexandru Riza (Greenpeace România), Valentina Ioniță (Legume de țară), Cristina Toth (Divă în bucătărie) şi Dan Cişmaş (Asociaţia pentru Agricultură Ecologică Mureş).

Evenimentul, organizat împreună cu Dianei 4 și susținut de RFI, face parte din Campania pentru Agricultură Sustenabilă a Greenpeace România.

Subiecte