Revenirea la agricultura ecologică - partea II

Agricultura ecologică - soluția pentru stoparea foametei globale

Articol principal - februarie 16, 2015
Dacă în agricultura ecologică s-ar investi la fel de mult precum se investește în cea convențională, ar putea să se obțină rezultate asemănătoare cu cele din agricultura convențională.

Diferența de randament în cazul cerealelor organice, cum este de exemplu făina, este mai mare acolo unde s-au concentrat investițiile în agricultura convențională. Imaginați-vă potenționalul pentru culturile organice daca agroecologia ar primi investiții similare pentru Cercetare și Dezvoltare pentru a identifica cele mai bune practici, pentru a dezvolta semințe ce se potrivesc agriculturii organice și așa mai departe. 

Această evidență adițională conform căreia agroecologia poate ajuta hrănirea întregii populații a determinat Uniunea Oamenilor de Știință să pornească o petiție prin care cer investiții crescute ale publicului în cercetarea agroecologică în Statele Unite ale Americii, semnată deja de 300 de cercetători. 

Asigurarea hranei pentru întreaga planetă este, desigur, o mare preocupare, dar știm cu toții că doar creșterea randamentelor nu va determina stoparea foametei globale într-o lume care deja produce cu jumătate mai multă mâncare decât este necesar pentru toată populația, dar irosește o treime din ea și trimite porumb comestibil la rafinării pentru producerea de biocarburanți. 

Sistemul alimentar curent este deficitar. 

Diferența stă în modul cum este produsă hrana. Soluția pentru a stopa foametea globală nu este să producem hrană pentru oamenii care suferă de foamete (care oricum nu și-o pot permite), ci să permitem oamenilor să se hrănească singuri. 

Micii agricultori produc 70% din mâncarea obținută la nivel global, utilizând 25% din terenurile agricole. Totuși, aceștia sunt oamenii cei mai săraci. Nu avem nevoie să producem mai multă hrană pentru a stopa foametea. Avem nevoie să creăm un sistem alimentar echitabil pentru oamenii care produc mancarea pentru întreaga planetă. 

Micii agricultori au nevoie de suprafețe mai mari, de acces mai bun la cunostințe, apă și infrastuctura de bază, o mai buna educare și un acces mai bun la serviciile de sănătate - nu organisme modificate genetic, chimicale și piețe globale!

Agroecologia li se potrivește pentru că se bazează pe biodiversitate și funcționează cu resurse locale. 

Soluția este să schimbăm aceste investiții către domeniul agroecologiei! Ceea ce ar face din 2015 un an minunat atât pentru Planetă, cât și pentru hrana noastră!

Sursa articol: http://www.greenpeace.org/international/en/news/Blogs/makingwaves/ecological-farming-is-coming/blog/51912/

Subiecte