O alimentație bazată pe produse locale și de sezon este posibilă

De Ziua Internațională a Alimentaţiei, Greenpeace România promoveză agricultura ecologică şi producătorii locali printr-un eveniment inedit

Pagină - octombrie 15, 2015
Vă invităm vineri, 16 octombrie, de la ora 11:00, la Dianei 4, să sărbătorim împreună Ziua Internaţională a Alimentaţiei prin evidențierea beneficiilor și beneficiarilor agriculturii ecologice.

Hrana înseamnă viață. Organismul nostru este susținut de ceea ce cultivăm și mâncăm. Hrana este parte a oricărei culturi și comunități. Poate mai mult ca orice altceva, hrana ne definește ca ființe umane. Totuși, astăzi, sistemul alimentar este defectuos. Consumatorii nu mai au încredere în ceea ce mănâncă, mulți fermieri se confruntă cu sărăcia, iar cazurile de malnutriție și obezitate sunt din ce în ce mai multe. Milioane de oameni din întreaga lume se luptă cu foametea, în timp ce în Europa și nu numai există mari surplusuri în producția de hrană. Totul se datorează modelului de agricultură la scară industrială.

Viziunea Greenpeace asupra hranei și agriculturii urmărește să demonstreze că există alternative la acest sistem defectuos, alternative care ne sunt la îndemână: și anume agricultura ecologică. Agricultura ecologică combină știința modernă cu inovația, respectând natura și biodiversitatea. Ea asigură o agricultură sănătoasă și implicit o hrană sănătoasă, protejând solul, apa și clima. Nu contaminează mediul cu substanțe chimice și nu folosește culturi modificate genetic. Și pune în centrul preocupărilor sale consumatorii și fermierii, spre deosebire de sistemul industrializat puternic dominat de interese corporatiste.

Vă invităm vineri, 16 octombrie, de la ora 11:00, la Dianei 4, să sărbătorim împreunăZiua Internaţională a Alimentaţiei prin evidențierea beneficiilor și beneficiarilor agriculturii ecologice. Producători locali de fructe şi legume, bloggeri din zona food și chef Tobias Fetz, bucătar cu o stea Michelin, specialişti în domeniul agriculturii ecologice, presă şi consumatori se întâlnesc pentru a încuraja, alături de Greenpeace România, o alimentaţie bazată pe o agricultură ecologică, desfășurată în apropierea consumatorului final, fără pesticide, care să producă alimente cât mai diversificate pe plan local, prin tehnici care să nu afecteze mediul.

 

Design afiș: Andrei Nistor

În cadrul evenimentului, vor găti pentru public, ajutaţi exclusiv de produse eco oferite de ferme din jurul Bucureștiului, bloggerii Laura Teodora Holban, Bianca Onofrei, Isabela Dobrin, Cristina Toth și Dorina Ene, dar şi Chef Tobias Fetz, bucătar cu o carte de vizită impresionantă și cu experiență internațională de peste 20 de ani.

La expoziţia cu vânzare de produse locale şi de sezon, vor fi prezenţi producătorii Legume de Ţară, Legume Fericite, Cutia Ţăranului, Tomatina, BioDumbrava, ASAT (Asociația pentru Susținerea Agriculturii Țărănești).

Tot de Ziua Internaţională a Alimentaţiei, Greenpeace România lansează raportul „Cele 7 principii ale agriculturii ecologice”, un document manifest despre nevoia unei schimbări sistemice în felul în care hrana este produsă și consumată.

La dezbaterea ”Dificultăți și oportunități ale agriculturii ecologice”, ce va însoţi lansarea raportului, vor participa reprezentanţii Greenpeace România, specialişti din domeniul agriculturii ecologice în România, producători şi reprezentanţi ai presei.

Subiecte