Carantină pe Insula Mare a Brăilei pentru a opri contaminarea cu plante modificate genetic

Pagină - octombrie 16, 2009
Greenpeace cere Guvernului României să distrugă producţiile ilegale de plante MG

Brăila, 5 septembrie 2007 - Greenpeace a pus în această dimineaţă carantină în Insula Mare a Brăilei după ce investigaţiile din câmp au confirmat culturi ilegale  de soia modificată genetic (MG)  şi există informaţii că se cultivă ilegal şi porumb MG. Greenpeace cere Guvernului României şi Comisiei Europene să ia măsuri imediate pentru a localiza şi pentru a distruge producţia de plante MG înainte ca acestea să ajungă în alimente.

Acţiunea paşnică a început la ora 8 dimineaţa. 30 de activişti din 9 ţări europene, au preluat controlul asupra portului pentru bac-ul ce traversează Dunărea spre Insula Mare a Brăilei şi au pus în funcţiune o staţie pentru decontaminarea tuturor vehiculelor ce părăsesc insula pentru a preveni răspândirea cu OMG către restul ţării. Vehiculele descoperite că transportă plante MG sunt înmânate autorităţilor. Alpiniştii Greenpeace au expus de pe o macara pentru descărcarea mărfurilor din port un banner cu înălţimea de 20 metri cu mesajul "STOP OMG".

Organizaţia Greenpeace este de asemenea alarmată de informaţiile transmise de către Ministerul Agriculturii potrivit căruia în Brăila şi în alte 5 judeţe din ţară se cultivă ilegal 332,5 hectare cu porumbul MG MON810 produs de compania americană Monsanto. Ministerul a refuzat să pună la dispoziţie organizaţiei locaţiile precise. MON810 este încă autorizat pentru cultivare în UE, dar nu şi în România deoarece Monsanto nu a notificat Ministerul Mediului aşa cum o cerea legislaţia în vigoare la data însămânţării pentru sezonul 2007. "Eşecul Guvernului României de a prelua controlul asupra situaţiei dă liber companiei Monsanto să facă experimente genetice cu mediul şi sănătatea noastră, contaminându-ne câmpurile şi mâncarea. Mai mult, România riscă să devină poarta din dos a UE pentru plantele MG pe care nimeni nu le doreşte. În schimb, România ar trebui să promoveze o agricultură durabilă care oferă alimente sănătoase şi pentru care piaţa UE este deschisă.", a spus Myrto Pispini, Greenpeace International.

Greenpeace cere Guvernului României, celorlalte state membre şi Comisiei Europene să:

- decontamineze imediat mediul şi lanţul alimentar de plante MG care au fost introduse ilegal în mediu. Aceste măsuri trebuie să fie luate pentru a evita alte scandaluri legate de contaminare

- protejeze agricultura de ameninţarea OMG prin interzicerea importului şi a cultivării tuturor plantelor MG, în mod particular a porumbului MON810 care se află în prezent în procedură de reevaluare la nivel de UE.

Subiecte