Cerc de 59 de metri în cultură de porumb pentru a exprima respingerea faţă de OMG

Pagină - octombrie 16, 2009
8 activişti Greenpeace au finalizat realizarea unui cerc cu diametrul de 59m cu mesajul interzis ”OMG” într-un câmp cu porumb ecologic din Salonta pentru a expune pericolul contaminării porumbului autohton cu organisme modificate genetic (OMG)

Salonta - judeţul Bihor, 10 iulie 2008  - 8 activişti Greenpeace (din România, Austria şi Statele Unite ale Americii)  au finalizat astăzi realizarea unui cerc cu diametrul de 59m cu mesajul interzis ”OMG” într-un câmp cu porumb ecologic din Salonta pentru a expune pericolul contaminării porumbului autohton cu organisme modificate genetic (OMG) şi pentru a atrage atenţia Guvernului că se află în faţa ultimei şanse de a salva agricultura, mediul şi sănătatea oamenilor de riscurile porumbului MG MON810 produs de compania americană Monsanto. 

Acţiunea de realizare a cercului a durat 3 zile şi a avut atât acceptul, cât şi susţinerea deţinătorului culturii.” Ne aflăm în al doisprezecelea ceas. Ministerul Mediului s-a împotmolit în proceduri, iar porumbul MON810 a invadat ţara. 

 

 

 

Fermierii şi Greenpeace acordă ultimatum Guvernului României pentru interzicerea OMG

Introducerea OMG în ecosistemele complexe ale mediului înconjurător reprezintă un experiment global periculos, în joc fiind natura şi evoluţia noastră. Aceste organisme create de om se pot reproduce şi încrucişa cu organisme naturale înrudite, astfel răspândindu-se în noi medii şi înmulţindu-se într-un mod care nu poate fi controlat sau prevăzut. Este şi cazul porumbului modificat genetic care poate contamina cu uşurinţă culturile învecinate de porumb ecologic sau convenţional. Registrul cazurilor de contaminare cu OMG inventariază 216 cazuri în 57 de ţări, inclusiv în România. ”Omul nu ştie încă nici măcar ce este viaţa, dar încearcă să corecteze natura. OMG pun în pericol formele durabile de agricultură, ecosisteme şi ameninţă biodiversitatea şi viaţa sălbatică. Nu poţi opri albinele să răspândească polen sau vântul să îl transporte pe distanţe mari. Când totul în jur va fi contaminat ce vom mai pune pe masă? Mămăliga românilor este în pericol!” avertizează reprezentantul Bio Romania, Willy Schuster.

 

Guvernul ascunde locaţiile unde se cultivă MON810 împiedicând accesul cetăţenilor la informaţie. Din nou interesele multinaţionalelor sunt mai presus decât cele ale cetăţeanului de rând. Anul acesta se cultivă mii de  hectare cu MON810 fără să avem posibilitatea sa protejam culturile de contaminare. Avertizăm Guvernul că se află în faţa ultimei şanse să evite contaminarea porumbului românesc cu OMG. Răspândirea MON810 va face ca producţia de porumb ecologic şi convenţional să devină imposibile punând in pericol securitatea alimentară.”, a spus Dan Craioveanu, membru al Grupului GRINDA pentru conservarea valorilor rurale.

 

Greenpeace, Asociaţia Fermierilor Bio România şi GRINDA cer Ministerului Mediului să înceteze tergiversările şi să interzică importul şi cultivarea MON810 încă din această lună pentru a salva producţia ecologică şi cea convenţională de porumb.

Subiecte