Cercuri în lanuri de porumb au apărut pe trei continente pentru a protesta împotriva plantelor transgenice

Pagină - august 5, 2009
Din 1 ianuarie 2007 România este din nou ameninţată genetic

 

Madrid, Manila, Mexico City, 3 octombrie 2006 -  Activişti Greenpeace au realizat astăzi cercuri uriaşe în lanuri de porumb de pe trei continente diferite pentru a marca începutul campaniei globale pentru protejarea porumbului – una dintre cele mai răspândite surse de hrană din lume – împotriva contaminării cu varietăţi transgenice. Cercurile – suficient de mari pentru a fi vizibile din aer - au apărut în lanuri din Spania, Filipine şi Mexic.

Geert Ritsema, coordonator campanii în cadrul Greenpeace International a declarat: „Seria de proteste demarată astăzi marchează lansarea unei campanii globale care are ca scop protejarea porumbului de contaminarea genetică. Multe dintre efectele pe termen lung ale ingineriei genetice pentru sol, animale, plante şi sănătatea oamenilor sunt încă necunoscute. Contaminarea genetică a plantelor este deja o realitate în toate colţurile lumii unde plantele transgenice au fost eliberate în mediu, iar tehnologia continuă să fie o ameninţare severă pentru biodiversitate, siguranţa alimentelor, bunăstarea fermierilor şi libertatea consumatorilor de a alege.”

Greenpeace cere:

-          Guvernelor din întreaga lume să interzică eliberarea în mediul înconjurător a seminţelor şi plantelor transgenice

-          Guvernelor din ţările care cultivă plante transgenice să retragă autorizaţiile pentru cultivare comercială şi experimente cu asemenea plante

-          Decontaminarea genetică a plantelor trebuie realizată cu costurile companiilor producătoare de plante transgenice, cum ar fi Monsanto, în acord cu principiul „poluatorul plăteşte”.

În Zuera (Zaragoza), nordul Spaniei, activiştii Greenpeace au intrat la locaţia unui experiment cu porumb transgenic, şi au realizat un cerc de 50 m pentru a marca zona contaminată genetic. Juan-Felipe Carrasco, coordonator campanii în cadrul Greenpeace Spania a declarat: „Acest câmp experimental situat la numai câţiva centimetri de culturi comerciale prezintă riscuri inacceptabile atât pentru mâncarea noastră, cât şi pentru mediu. Recenta contaminare de la orezul transgenic s-a dovedit deja dezastruoasă pentru fermierii din SUA – de ce am aştepta până când şi porumbul nostru va fi afectat?

La Isabela, în Filipine, activiştii Greenpeace au marcat în lanul de porumb al unui fermier care cultiva porumb convenţional cu o literă M de 45 m şi tăiată de o linie oblică, ca mesaj pentru Monsanto, faptul că aceasta este o zonă interzisă pentru plante transgenice. Danny Ocampo, coordonator campanii în cadrul Greenpeace Asia de Sud-Est a declarat: „Monsanto este cel mai mare promotor al porumbului transgenic în Filipine şi îl vinde chiar şi în provincii care sunt declarate libere de organisme modificate genetic, cum ar fi provincia Mindoro”.  Fermierii au fost minţiţi de avantajele de a cultiva porumb transgenic, dar în realitate acesta pune în pericol agricultura durabilă, care este sigură, ecologic superioară şi economic benefică. Tomas Datinguinoo, fermier din provincia Mindoro, s-a alăturat protestelor împotriva promovării agresive a porumbului transgenic de către compania Monsanto, care ignoră total guvernele locale ce au interzis cultivarea plantelor transgenice pe teritoriul lor. Monsanto pretinde că fermierii care cultivă porumb transgenic au venituri ridicate şi recolte mai mari. Dar Datinguinoo neagă aceste afirmaţii: „După ce am cultivat un an porumb transgenic, mi-a fost suficient că promisiunile Monsanto sunt false. Recoltele nu au fost semnificativ mai mari! Nu voi mai planta acest porumb niciodată”.

 În Mexic, la Jocotitlan, un cerc uriaş  a înconjurat cuvântul „NU” tot într-un lan de porumb, pentru a cere guvernului să respingă propunerea Monsanto de ridicare a moratoriului împotriva cultivării porumbului transgenic. Gustavo Ampugnani, coordonator campanii în cadrul Greenpeace Mexic a declarat: „Mexicul este locul de origine al porumbului şi sursa tuturor varietăţilor din lume pentru această plantă. Aici a început totul. Dacă i se va permite companiei Monsanto să introducă porumbul transgenic în Mexic, rezultatul va fi contaminarea genetică a varietăţilor native de porumb din Mexic. Trebuie să ne asigurăm că aceasta nu se va întâmpla!”

Subiecte