Greenpeace cere Uniunii Europene alimente sigure

Pagină - octombrie 19, 2009
Activiștii Greenpeace au cerut la Bruxelles măsuri stricte de control privind securitatea alimentelor.

Bruxelles, Belgia – Activiștii Greenpeace au cerut astăzi Miniștrilor Europeni ai Mediului să propună măsuri stricte de control privind securitatea alimentelor. Ei au afișat în piața Schuman – unde se află clădirile Consiliului European și Comisiei Europene - un banner imens reprezentând un porumb modificat genetic înspăimântător și au postat în stradă o serie de caricaturi ale porumbului MG, ilustrând riscurile pe care organismele modificate genetic le au asupra mediului.  

Agentia Europeană de Securitate a Alimentelor (EFSA) realizează controale inadecvate în privința organismelor modificate genetic, iar acest proces atrage riscuri imprevizibile și grave pe care OMGurile le au asupra sănătății umane și a mediului.

Procesul curent de evaluare a riscurilor contravine legii Uniunii Europene întrucât printre altele, nu ia în considerare impactul pe termen lung al culturilor MG. Recent, guvernul austriac a comandat un studiu științific privind efectele porumbului MG (căruia EFSA i-a dat undă verde). Studiul a dezvăluit faptul că fertilitatea șoarecilor hrăniți cu acest tip de porumb a fost grav afectată spre deosebire de cea a șoarecilor hrăniți cu porumb natural. Acest tip de porumb este autorizat pentru a intra pe piața europeană ca hrana pentru animale.

Avem nevoie de o decizie sigură

Pe 4 decembrie putem schimba situația. Ministrii Mediului se vor întâlni pentru a restrabili sistemul de autorizare priving OMGurile.

 Greenpeace cere:

- schimbarea procesului de evaluare a riscurilor și reformarea Agenției Europene de Securitate a Alimentelor; 

- suspendarea tuturor autorizațiilor pentru recoltele MG până când evaluarea riscurilor este finalizată și are în vedere consecințele pe termen lung ale recoltelor;

- prevenirea contaminării semințelor;

- protejarea dreptului statelor membre de a stabili zone libere de OMG;

- interzicerea varietăților de porumb modificat genetic.

Subiecte