Greenpeace parodiază în public conflictul intern din Comisia Europeană între ştiinţă şi profitul industriei OMG

Pagină - octombrie 16, 2009
Bruxelles, Belgia, 28 noiembrie 2007 – Voluntari ai Greenpeace susţin astăzi o parodie-protest în faţa clădirii Comisiei Europene (CE) din Bruxelles, jucând rolul de lobbyşti ai companiilor ce produc organisme modificate genetic (OMG) şi care încearcă să le forţeze autorizarea pentru comercializare şi cultivare în Europa.

Presiunile exercitate de industria OMG la Bruxelles sunt în linie cu cele făcute de americanii conduşi de Ambasadorul Taubman la Bucureşti pe la Ministerul Mediului şi la cel al Agriculturii, precum şi cu ameninţările cu moartea la care recurg unii membrii ai grupurilor de interese când vine vorba să îşi protejeze afacerile care pun în joc sănătatea noastră şi mediul, a spus Gabriel Păun, coordonator campanii Greenpeace România.

În următoarele zile, Comisarii Europeni sunt aşteptaţi să voteze propunerea Comisarului pentru Mediu, Stavros Dimas care cere refuzarea autorizării pentru cultivare în Uniunea Europeană (UE) a două varietăţi de porumb MG (Bt11 şi 1507) deoarece sunt toxice pentru anumite specii de fluturi şi prezintă riscuri pentru alte insecte şi sănătatea solului. Cele două noi varietăţi de porumb sunt produse de companiile agro-chimice Syngenta şi Pioneer şi sunt concepute în laborator pentru a ucide insectele dăunătoare.
 
Cercetările recente au arătat că plantele MG care produc toxine cauzează o gamă largă de efecte neaşteptate, de la afectarea insectelor nevizate, până la contaminarea apelor şi otrăvirea vieţii acvatice. Aceste descoperiri arată că OMG-urile pentru care industria caută căi pentru autorizare în UE ar putea cauza mediului pagube considerabile.
 
Legislaţia UE impune CE să aplice principiul precauţiei şi să ia în considerare diferite aspecte relevante pentru OMG când vine vorba de luarea deciziilor în privinţa autorizării acestora, cum ar fi noi descoperiri ştiinţifice şi factori sociali.
 
Sondajele de opinie demonstrează în mod constant că europenii se opun prezenţei OMG în alimente şi în mediu. Conducerea din majoritatea statelor membre şi-a exprimat de asemenea opoziţia faţă de OMG în repetate rânduri. Doar Comisia Europeană le autorizează în ultima vreme mod constant, prin sprijinul acut al Guvernului SUA.
 
"În spatele parodiei noastre se află un apel serios pentru mai multă transparenţă. Protestăm faţă de influenţa disproporţionată a industriei OMG în anumite departamente ale Comisiei. Grupurile de lobby ale industriei OMG, Federaţia Europeană pentru Biotehnologie (EFB) şi EuropaBio din Bruxelles, care reprezintă interesele companiilor agro-chimice, se laudă că au ‘relaţii de muncă excelente’ cu Comisia; credem că interesul public ar trebui să prevaleze. Cerem Comisiei Europene să înceteze să mai acţioneze după cum dictează industria OMG şi să sprijine propunerea Comsiarului Dimas de a refuza autorizarea celor două varietăţi de porumb-pesticid", a explicat Contiero Marco, Greenpeace.
 
Dincolo de această parodie, reprezentarea Greenpeace expune un adevăr periculos. Aceasta este confirmată astăzi de activitatea de lobby a Federaţiei Europene pentru Biotehnologie (EFB), o organizaţie ce forţează utilizarea biotehnologiilor în Europa şi care apără interesele industriei OMG. Printre membri se află reprezentanţi ai Monsanto, Bayer, Organizaţia Americană a Industriei pentru Biotehnologie şi Asociaţia Germană a Companiilor Biotech. "EFB este linia întâi pentru companii cum ar fi Monsanto. Acest grup de lobby încearcă în mod evident să mascheze interesele comerciale cu argumente ştiinţifice dubioase. Ne aşteptăm ca cei din Comisia Europeană să vadă aceste aspecte şi să îi trateze ca pe un grup ordinar de presiune", a mai adăugat Contiero.
 
Greenpeace cere Comisiei Europene să sprijine propunerea Directoratului General pentru Mediu de a nu autoriza cultivarea comercială a varietăţilor de porumb MG Bt11 şi 1507.

Subiecte