Greenpeace solicită Ungariei să lupte pentru o Europă fără OMG-uri

Comunicat de presă - februarie 11, 2011
Joi, 10 februarie 2011, activiștii Greenpeace au desfășurat un banner de 380 de metri pătrați în faţa Parlamentului ungar, în Piaţa Kossuth. Bannerul este inscripționat cu 1 milion de semnături ale europenilor care au semnat petiția împotriva organismelor modificate genetic în Uniunea Europeană

Greenpeace solicită Ungariei, care acum deține acum președinția UE, să facă demersurile necesare pentru interzicerea organismelor modificate genetic în Uniunea Europeană. Mesajul de pe banner indică: „Președinția UE – Europa fără OMG”

Acțiune Greenpeace în fața Parlamentului Ungariei

Greenpeace solicită un moratoriu asupra organismelor modificate genetic, până când Comisia Europeană nu întărește autorizarea acestora la nivelul UE.

Greenpeace solicită Ungariei, care acum deține președinția UE, să facă demersurile necesare pentru interzicerea organismelor modificate genetic în Uniunea Europeană.

Mesajul de pe banner indică: „Președinția UE – Europa fără OMG” 

Acțiunea s-a desfășurat în fața Parlamentului Ungariei. Activiștii Greenpeace au adus două vaci gri și o oaie din rasa ungurească racka. Acestea au simbolizat alternativele la OMG-uri, și anume agricultura bazată pe varietăți și specii locale și nemodificate genetic, animale care nu pot fi crescute la nivel industrial, care pasc în natură și nu consumă furaje modificate genetic.

Greenpeace solicită un moratoriu asupra organismelor modificate genetic, până când Comisia Europeană nu întărește autorizarea acestora la nivelul UE.

Benedek Jávor, președintele Comisiei pentru Dezvoltare Durabilă a declarat de asemenea că este necesară atât întărirea reglementărilor cât și rezistența, pentru că renaționalizarea (decizia asupra OMG-urilor să revină fiecărui stat UE în parte) poate fi o capcană pe care trebuie evitată. El a mai menționat că Ungaria a fost abordată oficial de către Croația pentru a obține sprijinul acesteia în stabilirea unei zone Alpo-Adriatice unde OMG-urile să fie interzise (este vorba despre Austria, unele regiuni italiene, probabil Slovenia, Ungaria și Croația). În acest sens, o moțiune a fost propusă Parlamentului Ungariei, pentru ca aceasta să se alăture și să inițieze implementarea. 

Subiecte