Impunitatea industriei biotehnologice alimentează contaminarea globală cu OMG

Pagină - august 5, 2009
Un raport lansat astăzi expune impunitatea cu care acționează companiile biotehnologice în vreme ce cazurile de contaminare cu OMG produse de acestea continuă la scară globală.

„Registrul cazurilor de contaminare cu OMG pe anul 2007” este un raport realizat de Greenpeace International și GeneWatch UK care detaliază 39 de noi cazuri de contaminare cu OMG în 23 de țări numai în 2007. Cele mai multe cazuri vizează orezul și porumbul, dar și soia, bumbac, rapiță, papaya și pește. Din 1996 când s-au cultivat prima dată organisme modificate genetic, Registrul (www.gmcontaminationregister.org) a consemnat 216 cazuri în 57 de țări.

În acest an raportul asupra Registrului este lansat în aceeași zi în care organizații de fermieri și de mediu din Kenya expun un scandal legat de un caz de contaminare cu OMG. Aceștia se confruntă cu Guvernul și compania americană Pioneer Hi-Bred acuzându-i cu dovezi că au contaminat porumbul din aceasta tara. În același timp activiști Greenpeace protestează în Olanda împotriva unui transport ilegal cu orez MG sosit din SUA la Rotterdam.

Contaminarea documentată în raport reprezintă doar un varf de aisberg. Poluatorii genetici trebuie să plătească. Dacă o companie ne contaminează mâncarea și mediul trebuie să plătească pentru curățenie, să compenseze fermierii, comercianții și consumatorii. Avem nevoie de standarde internaționale pentru responsabilii de poluare genetică sub Protocolul de Biosecuritate pentru a ține sub control companiile biotehnologice”, a spus Doreen Stabinsky, coordonator campanii agricultură durabilă al Greenpeace International.

În Olanda, orezul transportat din SUA la Rotterdam [2] a fost depistat conținând varietăți de orez neautorizate în UE. Marietta Harjono, Coordonatorul de campanii Greenpeace Olanda spune că „Portul Rotterdam este unul dintre punctele fierbinți de contaminare cu OMG din cauza rolului său de prim receptor al UE pentru alimente venind dinspre SUA”.

Continua contaminare a principalelor plante pentru alimentație din lume, mai ales porumbul și orezul, arată eșecul companiilor biotehnologice de a-și ține sub control genele artificiale. Fără intervenția decisivă a Guvernului, sursele de hrană și de semințe ale planetei vor fi amenințate”, a avertizat Stabinsky.

În Kenya, Greenpeace în colaborare cu organizații locale au realizat teste independente pe varietăți de porumb vândute pentru scopuri comerciale. Semințele PHB 30V53 produse de Pioneer au fost depistate continând MON810, o varietate de porumb MG care nu este autorizată pentru cultivare în Kenya și este interzisă în mai multe țări din Uniunea Europeană. 

Subiecte