MAPDR ajută compania Monsanto să cultive porumb modificat genetic în România

Pagină - august 5, 2009
Autorităţile au refuzat să servească floricele de porumb MG oferite de Greenpeace

Bucureşti, 31 ianuarie 2007 – Astăzi, a avut loc la sediul Ministerului Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale (MAPDR) dezbaterea părţilor implicate pe filiera organismelor modificate genetic (OMG). Scopul acestei dezbateri era de a-l ajuta pe Ministrul Agriculturii, Dan Stefan Motreanu, să formuleze opinia instituţiei pe care o reprezintă referitor la introducerea în cultură în ţara noastră a porumbului modificat genetic (MG) pentru rezistenţă la sfredelitorul porumbului (Ostrinia Nubilalis) linia MON 810 produs de compania Monsanto.

În faţa clădirii Ministerului, voluntari Greenpeace le-au oferit angajaţilor ministerului şi participanţilor la dezbatere floricele de porumb MG, întrebându-i dacă ar consuma aceste floricele. Majoritatea au refuzat să servească floricelele de porumb oferite. În cadrul dezbaterii, Greenpeace a cerut Ministrului Motreanu să protejeze consumatorii din România, agricultura, fermierii şi mediul de riscurile prezentate de porumbul MG.

 

Ministerul a oferit avantaj companiei Monsanto refuzând sa îi invite pe Ion Antohe, cel mai abilitat cercetător român în ameliorarea porumbului, şi pe Dragoş Dima, fost director Monsanto, care ar fi putut prezenta argumentele economice şi agronomice pentru a interzice MON810 în România.

Pe lângă faptul că riscurile porumbului MON810 pentru mediu nu au fost evaluate în condiţiile regiunilor biogeografice ale României, viermele sfredelitor al porumbului nici măcar nu este un dăunător semnificativ în unele zone ale ţării. În zonele în care acest dăunător apare, se pretează soiurile de porumb convenţionale obţinute deja în institute de cercetare din România încă din anii '90, special pentru a combate acest dăunător. Cultivând soiurile tradiţionale se pot obţine recolte la hectar superioare mediei europene, aceste soiuri fiind în curs de înregistrare şi în catalogul soiurilor din UE. „România este cel mai important cultivator de porumb din Europa, întreaga producţie a ţării fiind până în anul 2006 liberă de OMG. Exporturile de porumb vor fi compromise dacă va fi permisă cultivarea MON810. Cei mai semnificativi importatorii de porumb din Italia, Spania, Franţa, Ungaria, Austria, Polonia şi Grecia au o politica fără OMG şi vor înceta să cumpere porumb din România dacă va fi permisă cultivarea MON810”, a declarat Marco Contiero, Consilier politic în domeniul OMG, Greenpeace EU Unit.


Opinia MAPDR în vederea autorizării porumbului MON810 este crucială, însă decizia finală aparţine Ministrului Mediului, Sulfina Barbu, ca autoritate centrală în domeniul OMG. România ar trebui să urmeze exemplul altor ţări din UE care au interzis cultivarea porumbului MON 810 deja. „Cultivarea timp de un deceniu a soiei MG în România a fost un eşec şi cred că autorităţile au înţeles deja că nu pot controla aceste experimente genetice care prezintă riscuri inacceptabile pentru mediu, sănătatea oamenilor şi afacerile fermierilor. Ungaria se teme de posibilitatea contaminării seminţelor şi culturilor sale de porumb în cazul în care România nu va lua imediat măsuri de restricţionare a MON810. Ungaria, Austria, Grecia şi Polonia au interzis deja importul si cultivarea porumbului MON810, iar această decizie beneficiază de susţinerea vastei majorităţi a statelor membre din UE. România trebuie să aplice porumbului MON810 acelaşi tratament şi să interzică importul şi cultivarea lui imediat, înainte ca americanii de la Monsanto să forţeze vânzarea de seminţe fermierilor români”, a declarat Noemi Nemes, coordonator campanii Greenpeace Ungaria.

 

Greenpeace cere Ministrului Agriculturii, Dan Ştefan Motreanu, să acorde aviz nefavorabil importului şi cultivării seminţelor de porumb MG MON810, punând mai presus protecţia mediului şi sănătatea oamenilor, şi să sprijine introducerea unui moratoriu imediat pentru importul şi cultivarea tuturor liniilor de porumb MG în România.

Subiecte