Ministerul Agriculturii vegetează – porumbul modificat genetic ameninţă România

Pagină - octombrie 16, 2009
Greenpeace oferă MAPDR 100 kg seminţe de porumb nemodificat genetic

Bucureşti, 15 februarie 2007 – Astăzi,10 activişti Greenpeace din România, Austria, Ungaria şi Polonia au desfăşurat o activitate paşnică în curtea Ministerului Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale (MAPDR) pentru a atrage atenţia Ministrului Motreanu că România nu are nevoie de porumbul modificat genetic (MG) MON810 al companiei Monsanto. Activiştii au desfăşurat 2 bannere cu textul „Domnule Motreanu - Salvaţi porumbul de poluarea genetică” şi „Save our maize from genetic pollution”. Activiştii din Austria, Ungaria şi Polonia, ţări unde porumbul MG a fost deja interzis, împreună cu cei din România, au oferit zece saci plini cu un soi de seminţe de porumb nemodificat genetic foarte eficient în combaterea viermelui sfredelitor al porumbului. De asemenea, reprezentanţilor MAPDR le-a fost înmânată o scrisoare deschisă prin care Greenpeace cere interzicerea şi în România a acestui porumb pentru a proteja mediul, sănătatea oamenilor şi pentru a elimina riscul contaminării porumbului convenţional cu OMG.

 

În urmă cu trei luni, Greenpeace a înmânat Guvernului României argumentaţia legală necesară pentru interzicerea MON810 şi în România. Documentul include atât baza legală oferită de Directivele Europene pentru activarea clauzei de salvgardare în cazul MON810, cât şi noi dovezi ştiinţifice care arată impactul negativ pe care acest porumb îl are asupra mediului, dar şi considerente de ordin economic şi agronomic. Se pare că decizia de interzicere este întârziată de Ministerul Agriculturii care se pare că vegetează, asemenea plantelor, după plecarea Ministrului Gheorghe Flutur. 

 

Ţările din Centrul şi Estul Europei care au interzis deja MON810 (Ungaria, Austria, Polonia şi Grecia)  se tem de posibilitatea contaminării seminţelor  de porumb în cazul în care România nu va lua imediat măsuri  similare de restricţionare a MON810, măsuri ce beneficiază de susţinerea vastei majorităţi a statelor membre din UE. România trebuie să realizeze o alianţă stabilă cu Statele Membre din Estul şi Centrul Europei  în lupta împotriva OMG şi să aplice porumbului MON810 acelaşi tratament, interzicând importul şi cultivarea lui imediat”, a declarat Herwig Schuster, Director Campanii Greenpeace Europa Centrală şi de Est.

 

Tot cu această ocazie Ministerului i-a fost înmânat registrul actualizat al contaminării cu organisme modificate genetic realizat de Greenpeace şi lansat astăzi în Brazilia şi în România. Registrul face referire la cazuri ilegale de contaminare, cultivare şi introducere deliberată în mediu a unor organisme modificate genetic (OMG), cât şi efectele secundare care au apărut de la prima introducere a acestora în mediu pentru cultivare pe scară largă în 1996. 35% dintre cazurile prezentate în registru sunt legate de contaminarea cu porumb MG.

 

Greenpeace cere Ministrului Agriculturii, Dan Ştefan Motreanu, să urgenteze acordarea avizului nefavorabil pentru importul şi cultivarea seminţelor de porumb MG MON810 şi să sprijine introducerea unui moratoriu imediat pentru importul şi cultivarea tuturor liniilor de porumb MG în România.

Subiecte