O mamă acționează împotriva grâului modificat genetic

Comunicat de presă - august 16, 2011
Activiști Greenpeace, printre care și o mamă care vrea să își protejeze familia, au oprit un experiment cu grâu modificat genetic în afara capitalei australiene Canberra.

Două femei au folosit tăietoare de iarbă pentru a îndepărta o cultură controversată de grâu modificat genetic (MG) înainte de ivirea zorilor.

Două femei au folosit tăietoare de iarbă pentru a îndepărta o cultură controversată de grâu modificat genetic (MG) înainte de ivirea zorilor. Activiștii au format o zonă de decontaminare pentru a elimina în siguranță organismele modificate genetic, netestate și instabile.

Citește mai multe despre scandalul din Australia aici

O problemă de siguranță

Activitatea a avut loc după ce s-a aflat că organismul științific principal al Australiei, CSIRO, desfășoară primele teste pe oameni cu grâu modificat genetic, fără ca în prealabil să se testeze siguranța acestor alimente. 

„Acest OMG nu ar fi trebuie să iasă niciodată din laborator,” declară Heather McCabe, activistă și mamă.  „M-am săturat să fiu tratată ca o mamă nepricepută care nu înțelege cum funcționează știința. În ceea ce mă privește, sănătatea familiei mele este cel mai important lucru. Grâul MG nu este sigur, iar dacă guvernul nu  poate proteja siguranța familiei mele, atunci o voi face eu.”

Experimentul CSIRO cu grâu a fost recent dezbătut când opt cercetători și medici internaționali au pus la îndoială etica și rigoarea științifică ce stă la baza acestuia. Într-o scrisoare deschisă, cercetătorii și-au exprimat îngrijorarea cu privire la experimentele ce urmează să fie făcute pe oameni în acest an, în cadrul cărora oamenii vor consuma grâu modificat genetic cultivat experimental în apropiere de Canberra.

Conflicte de interese

În data de 30 iunie, CSIRO a respins o cerere formulată de Greenpeace bazată pe accesul liber la informații prin care erau solicitate mai multe informații referitoare la siguranța experimentelor pe oameni, împreună cu informații transparente despre parteneriatele comerciale pe care CSIRO le are cu anumite companii străine care produc și comercializează grâu modificat genetic.

Într-un raport lansat în iulie, Greenpeace a oferit mai multe detalii despre un conflict major de interese din cadrul CSIRO. Doi directori din cadrul gigantului Nufarm – distribuitorul companiei Monsanto în Australia – se afla în board-ul CSIRO la momentul când experimentul cu grâu MG a fost aprobat. 

Grâul MG a fost deja respins în Uniunea Europeană, Canada, America de Nord și Rusia. CSIRO este folosit drept un front pentru companiile externe de bioinginerie; acest lucru i-a compromis cercetările și expune industria multi-miliardară a cerealelor din Australia unui risc foarte mare.

Subiecte