Păcatele de moarte ale companiei Monsanto

Pagină - august 6, 2009
90% din seminţele modificate genetic (MG) sunt create şi deţinute de compania americană Monsanto, care nu doreşte ca noi să ştim că alimentele pe care le consumăm sunt modificate genetic. Mulți consumatori din toată lumea sunt împotriva plantelor și alimentelor MG deoarece ingineria genetică a fost asociată cu riscuri pentru sănătate, pierderi de biodiversitate, utilizare sporită de erbicide toxice și alte probleme de mediu.

Planul companiei Monsanto este de a transforma agricultura şi industria alimentară mondială într-un gigantic experiment genetic. Cu toate acestea, acţiunea lor are un succes limitat. La nivel mondial, culturile MG acoperă mai puţin de 1% din suprafaţa arabilă. Mai mult de atât, 85% din culturile modificate genetic sunt concentrate în doar trei ţări: SUA, Argentina şi Canada şi până în prezent, doar patru culturi MG (bumbac, rapiţă, soia şi porumb) au fost cultivate în scop comercial.

În multe părţi ale lumii (de exemplu, Europa, Rusia, Africa şi majoritatea ţărilor din Asia), majoritatea companiilor din industria alimentară şi comercianţii refuză să producă şi să vândă alimente MG. De asemenea, multe guverne au interzis cultivarea culturilor transgenice sau importul seminţelor MG.

Cu toate acestea, compania Monsanto depune eforturi pentru a îşi reabilita imaginea publică. In raportul anual „Growth for a better world”, compania Monsanto pare că s-a transformat într-o organizație filantropică. Dar aceasta nu este decât un paravan. Adevărul este că Monsanto se menţine în continuare în cursa pentru bani – de a fi primul şi ultimul. Strategia Monsanto este de a îi ţine pe fermierii din întreaga lume dependenţi de seminţele şi pesticidele lor. Înregistrarea, după cum demonstrăm în continuare, arată că Monsanto nu ţine cont de nimic... agricultură durabilă, mediu înconjurător, vieţile fermierilor sau  interesele consumatorilor... dacă în acest mod îşi ating scopul de a domina piaţa.

Subiecte