Pesticide interzise descoperite în ceaiuri chinezești

Articol principal - aprilie 18, 2012
În urma unei investigații Greenpeace în ceaiurile chinezești s-au descoperit anumite pesticide interzise. Tipurile de ceai în care au fost detectate pesticidele sunt produse de companiile de top ale Chinei, printre care și următoarele mărci: China Tea, Tenfu Tea și China Tea King, produse de ceai exportate în Japonia, SUA și Europa.

11 aprilie, Beijing - În decembrie 2011 și ianuarie 2012 Greenpeace a cumpărat 18 produse de ceai de la nouă companii de ceai din China. Produsele, printre care și ceaiul verde, ceaiul oolong și de iasomie, au fost cumpărate de la magazine din Beijing, Chengdu și Haikou. Prețurile variau între 19 dolari și 318 dolari pe kilogram.

Șapte din aceste firme sunt în topul primelor 10 firme chinezești după vânzări, și toate vând ceaiuri contaminate cu pesticide interzise. Este o rușine uriașă pentru industria ceaiului chinezesc,” a declarat Wang Jing, campaigner Greenpeace pentru agricultură sustenabilă.

Testele independente efectuate de un laborator acreditat arată că 12 din cele 18 mostre conțin cel puțin un tip de pesticide interzise pentru uzul în ceai, cum ar fi methomylul și endosulfanul.[1].

Aceste companii și-au dezamăgit atât consumatorii locali cât și pe cei internaționali,” a adăugat Wang Jing. „Nu se știe câți oameni - și pentru cât timp – au băut, fără să știe, ceai cu pesticide toxice.

În urma testărilor s-a descoperit că toate cele 18 mostre conțineau cel puțin trei tipuri de pesticide, cel mai grav caz a fost o mostră în care s-au detectat 17 tipuri de pesticide. 14 mostre conțineau pesticide care pot afecta fertilitatea, fetușii sau pot provoca afecțiuni genetice.

China este cel mai mare producător de ceai din lume, dar este și țara unde se folosesc cele mai multe pesticide. Ministerul chinez al agriculturii susține că intenționează să reducă cantitatea de pesticide folosită la nivel național, cu 20% până în 2015[2], și că a extins gestionarea ecologică a dăunătorilor pentru legume, fructe și ceai.

Marii producători de ceai au toate motivele să acționeze imediat și să reducă substanțial folosirea pesticidelor,” a adăugat Wang Jing. „Ei știu și cum pot rezolva această problemă însă trebuie să acționeze acum.

Greenpeace solicită companiilor producătoare de ceai chinezesc să nu mai folosească deloc pesticide toxice, să reducă drastic folosirea pesticidelor și să stabilească un sistem eficient de trasabilitate și control al lanțului de aprovizionare care să asigure reducerea folosirii pesticidelor și încadrarea acestora în limitele legislative.


Note:

[1] Folosirea methomylului și a endosulfanului este interzisă pentru ceai potrivit Hotărârii nr.1586 emisă de Ministerul chinez al Agriculturii pe 15 iunie 2011.

 

Subiecte