Cetățenii lumii solicită protejarea porumbului mexican

Comunicat de presă - mai 15, 2013
În nouă țări au avut loc proteste în fața ambasadelor Mexicului, cetățenii solicitând președintelui mexican, Enrique Peña Nieto, să nu aprobe solicitările pentru cultivarea porumbului modificat genetic pe teritoriul național.

15 mai 2013 - Activiștii Greenpeace au solicitat guvernului Mexican să protejeze porumbul indigen de contaminarea cu OMG, utilizând imaginea lui Yum Kaax, zeul maiaș al porumbului și tinereții (1) și mesajul “Mexico: Birthplace of Corn, GMO-free now!

La ambasadele Mexicului din România, Germania, Austria, China, Africa de Sud, Spania, Franța, Ungaria, Israel și Italia, au fost depuse scrisori adresate ambasadorilor, prin care s-a solicitat intervenția acestora de a transmite cererea către Enrique Peña Nieto de a proteja locul de origine al porumbului.

Mexicul este central de origine (2) și de diversificare constantă a porumbului; principalul rezervor de semințe pentru această plantă, care este a patra cea mai importantă de pe planetă (3) și de aici au fost distribuite varietățile de porumb care se cultivă acum în lume.

În statele mexicane Puebla, Jalisco, Chihuahua, Guanajuato, Hidalgo, Aguascalientes, Nuevo León, Veracruz, Querétaro, Estado de México, Sinaloa și în Mexico City activiștii Greenpeace au solicitat protejarea porumbului ca principala sursă de hrană. În capitală ei au ajuns la Palatul Național purtând imaginea lui Yum Kaax împreună cu mesajul: “México cuna del maíz, libre de transgénicos ¡Ya!

La sediul puterii executive, Greenpeace a depus solicitarea ca porumbul mexican să fie protejat și refuzarea solicitărilor de a cultiva comercial porumb modificat genetic. Solicitările Greenpeace au fost susținute printr-o petiție de 40.464 mexicani. Organizația readuce în atenția publicului că aceasta a fost prima solicitare primită de administrația Enrique Peña Nieto, care nu a primit nici un răspuns chiar după 162 de zile de la depunere.

Din contră, autoritățile au primit nouă solicitări din partea companiilor Monsanto, Pioneer și Dow AgroSciences, care vor să cultive porumb MG la scală comercială în statele Coahuila, Chihuahua, Durango, Sinaloa și Tamaulipas (4), în ciuda faptului că autorizarea acestor culturi ar condamna întregul teren arabil pentru porumbul alb, - cel folosit la producerea tortilla mexicană – teren aflat în proprietatea companiilor și care ar fi cultivat în scopuri industriale, nu pentru a hrăni oamenii.

Plantele sălbatice și varietățile indigene pot căpăta caracteristici de la plantele modificate genetic și predomină asupra plantelor din împrejurimi, ceea ce poate duce la dezechilibre grave asupra ecosistemului. Orice eliberare a plantelor MG în centre de origine și biodiversitate, fie ca semințe sau ca rezultat al importurilor pentru industrie, este o amenințare pentru moștenirea noastră biologică, originile culturale și pentru securitatea alimentară la nivel mondial”, a declarat Aleira Lara, coordonator al campaniei pentru agricultură sustenabilă și inginerie genetică din cadrul Greenpeace Mexic.

Porumbul, prin diversitatea formelor și întrebuințărilor sale, porumbul are o semnificație istorică și actuală atât de importantă, mai ales în zonele rurale, încât mexicanii au fost numiți „oamenii porumbului”. Această moștenire genetică, națională și globală, care a fost dezvoltată timp de milenii, se confruntă acum cu un grav risc de a fi contaminată de fluxul genetic.  ”Este de datoria noastră să o conservăm și astfel să cerem protejarea suveranității alimentare a mexicanilor”, a adăugat Lara.

Prin moratoriul care a interzis cultivarea de porumb modificat genetic în 1999, guvernul și comunitatea științifică din Mexic a transmis lumii un mesaj foarte clar: această țară nu își va risca economia, biodiversitatea și moștenirea culturală pentru a face loc unui model de afaceri monopolist pentru producția de porumb. Cu toate astea, în 2009, guvernul lui  Felipe Calderon a decis să ridice moratoriul și să permită companiilor precum Monsanto, Dow AgroSciences, Pioneer și Syngenta să realizeze culturi experimentale și pilot, cu promisiunea de a face loc producției comerciale și a semințelor patentate în câmpurile unde se cultivă porumbul mexican, în ciuda faptului că aceste culturi vor contamina 59 de acri și mii de varietăți de porumb  care s-au dezvoltat pe aceste terenuri de-a lungul mileniilor (5).

Azi ne confruntăm din nou cu această problemă, de aceea solicităm președintelui Mexicului să acționeze responsabil și să evite contaminarea diversității uriașe a porumbului mexican, interzicând cultivarea de porumb modificat genetic pe teritoriul mexican”, a concluzionat organizația.


Note:

1. Yum Kaax, zeu maiaș al porumbului și tinereții, care păzea alimentul sacru al maiașilor: porumbul. Era patronul agriculturii iar codexul îl întruchipează ca fiind ocupat cu o mare varietate de munci agricole. Ca și porumbul, avea mulți inamici, iar din cauza tinereții sale avea nevoie de ajutorul altor zeități cum ar fi Chaac, zeul ploii. Cel mai mare aliat al său era omenirea, care, prin ritualuri, atrăgea ploaia asupra culturilor, le elibera de buruieni și le scăpa de boli.

2. Centrele de diversitate sunt acele locuri în care este încă evidentă relația dintre speciile cultivate și cele sălbatice din care acestea provin. În acele locuri, comunitățile locale cultivă și consumă mii de varietăți de orez, cartofi, porumb, printre alte culturi regionale. Centrele de diversitate nu reprezintă doar stâlpii securității alimentare ci și ai tradițiilor culturale.

3. Kato, T.A., C. Mapes, L.M. Mera, J.A. Serratos, R.A. Bye. 2009. Origen y diversificación del maíz: una revisión analítica. Universidad Nacional Autónoma de México, Comisión Nacional para el Conocimiento y Uso de la Biodiversidad. 116 pp. México, D.F.

4. Stadiul solicitărilor pentru eliberarea în mediu a organismelor modificate genetic,  în 2012 și 2013. http://www.senasica.gob.mx/?id=4443. Informație accesată pe 7 mai, 2013 la ora 17:39

 

Subiecte