România a pus gând rău albinelor

Comunicat de presă - aprilie 29, 2013
Astăzi a avut loc un vot favorabil pentru interzicerea a trei pesticide neonicotinoide în Europa. Potrivit numeroaselor studii științifice, acestea dăunează albinelor și altor insecte polenizatoare. Votul de astăzi este doar un prim pas către trecerea la o agricultura sustenabilă în Europa.

Bruxelles, 29 aprilie 2013 – O majoritate clară a țărilor UE au sprijinit astăzi propunerea Comisiei Europene de a interzice temporar trei pesticide despre care s-a demonstrat științific că dăunează albinelor: imidaclopridul și clotianidinul, produse de compania Bayer, și tiametoxamul, produs de Syngenta. Reprezentanții României[1] au votat astăzi împotriva interzicerii celor trei pesticide neonicotinoide, punând în pericol albinele.

Alexandru Riza, coordonator de campanii în cadrul Greenpeace, a declarat:Votul de astăzi arată foarte clar că există un sprijin copleșitor la nivel științific, politic și public pentru interzicerea pesticidelor. Deși majoritatea țărilor au votat pentru interzicerea acestor substanțe, ușor pervertibila noastră țară se pare și-a făcut un obicei din a vota împotriva bunului simț, împotriva mediului înconjurător, împotriva omului. Principala întrebare care reiese de aici e următoarea: este România pregătită să piardă un număr copleșitor de albine, la fel cum s-a întâmplat în Marea Britanie sau Franța?[2] 

Cele trei pesticide sunt neonicotinoide, pesticide folosite la tratarea semințelor înainte de germinare. Acestea se adaugă în sol sau se pulverizează pe plante.

În rapoartele științifice publicate mai devreme în acest an, care au declanșat propunerea Comisiei, Autoritatea Europeană pentru Siguranță Alimentară a declarat că cele trei neonicotinoide expun albinele melifere la „riscuri ridicate, acute”, atunci când sunt folosite în anumite culturi [3]. Cercetări științifice extensive au făcut legătura între doze mici de neonicotinoide cu daune neurologice și fiziologice asupra albinelor, cât și cu afectarea comportamentului de hrănire și a sistemului imunitar [4]. Agenția Europeană de Mediu a lansat, de asemenea un raport care avertizează asupra consecințelor lipsei luării de măsuri în ceea ce privește aceste pesticide [5].

Ignorând dovezile științifice referitoare la toxicitatea acestor pesticide, companii precum Syngenta și Bayer au derulat o campanie masivă de lobby și relații publice în încercarea de a obține întârzierea interzicerii [6], potrivit Greenpeace. Și alte pesticide produse de Bayer, Syngenta și alte companii  reprezintă o gravă amenințare pentru albine și alte insecte polenizatoare. Un raport Greenpeace lansat recent, „Declinul albinelor”, a identificat șapte pesticide care afectează albinele, pesticide produse de Syngenta, Bayer, BASF și alte companii, patru dintre ele nefiind neonicotinoide [7]. Greenpeace derulează o campanie pentru înlăturarea acestor pesticide de pe piață, ca un prim pas în îndepărtarea de agricultura de tip industrial în Europa.

Deja în țări precum Italia, Franța, Germania și Slovenia neonicotinoidele sunt parțial interzise, fără ca acest lucru să aibă un impact negativ asupra producției agricole.

Matthias Wüthrich, coordonatorul campaniei Greenpeace în Europa pentru protejarea albinelor, a declarat:   "Declinul albinelor este unul din efectele cele mai vizibile și evidente ale unui model eșuat de agricultură industrială, care contaminează mediul și distruge cei mai inteligenți și naturali aliați ai fermierilor – polenizatorii. Cei care elaborează politicile la nivel european ar trebui să treacă de la finanțarea agriculturii intensive, chimice și să promoveze fermele ecologice.”


Note:

[1] România a fost reprezentată de experți din cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Durabile, Ministerul Mediului și Schimbărilor Climatice, Agenția Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentară

[3] European Food Safety Authority, ‘EFSA identifies risks to bees from neonicotinoids, ianuarie 2013.

[4] Science: Neonicotinoid Pesticide Reduces Bumble Bee Colony Growth and Queen Production, A Common Pesticide Decreases Foraging Success and Survival in Honey Bees; Nature: Combined pesticide exposure severely affects individual- and colony-level traits in bees.

[5] Agenția Europeană de Mediu, ianuarie 2013 , Late lessons from early warnings: science, precaution, innovation II, Capitolul 16, Seeddressing systemic insecticides and honeybees.

[6] Corporate Europe Observatory, Pesticides against pollinators; ‘Private letters reveal Syngenta and Bayer’s furious lobbying against EU measures to save bees’, 11 aprilie 2013.

[7] Greenpeace Science Unit, April 2013, Bees in Decline

 

Subiecte