România: Organisme modificate genetic fără control

Pagină - octombrie 16, 2009
Greenpeace a prezentat un raport intitulat „Dovezi asupra contaminării şi cultivării ilegale de soia modificată genetic în România” şi rezultatele unui tur de testare a organismelor modificate genetic (OMG) realizat vara aceasta.

Bucureşti, 10 octombrie 2007 – Astăzi, Greenpeace a prezentat un raport intitulat „Dovezi asupra contaminării şi cultivării ilegale de soia modificată genetic în România” şi rezultatele unui tur de testare a organismelor modificate genetic (OMG) realizat vara aceasta.

România are cea mai mare suprafaţă cultivată cu culturi MG din Europa. 140.000 ha au fost cultivate cu soia în 2005, din care mai mult de jumătate este înregistrat oficial ca fiind MG. Însă, conform reprezentanţilor asociaţilor de fermieri, în realitate, soia MG reprezintă aproximativ 90% din total şi nimeni nu deţine controlul asupra situaţiei în România. Acest fapt este confirmat şi de fostul director general al Monsanto şi Limagrain în România, Dragoş Dima. Culturile tradiţionale sunt contaminate de la culturile MG sau fermierii care cred că au culturi organice descoperă că acestea sunt MG din cauza contaminării şi a vânzării ilegale de seminţe de soia MG.

Din cauza absenţei măsurilor de control, care includ testarea şi etichetarea, România nu poate să îşi armonizeze legislaţia cu cea europeană, iar exporturile agricole româneşti ar putea fi interzise de pe pieţele UE, deoarece nu există măsuri pentru reglementarea situaţiei, iar contaminarea de la culturile ilegale nu poate fi exclusă. „O dată cu aderarea, exporturile româneşti ajung în faţa unor uşi închise în UE fie din cauză că ele nu îndeplinesc cerinţele legale, cum ar fi etichetarea şi trasabilitatea, fie din cauză că reacţia consumatorilor în faţa alimentelor MG va fi negativă. Aşa că cerem autorităţilor româneşti să controleze imediat situaţia deoarece această problemă nu afectează doar mediul, ci poate cauza dificultăţi economice fermierilor şi producătorilor români”, a declarat Susanne Fromwald, coordonator campanii Greenpeace CEE şi biolog.

Subiecte