„Remember Fukushima”: la trei ani de la dezastrul nuclear din Japonia, Greenpeace transmite un mesaj actionarilor Nuclearelectrica

Comunicat de presă - martie 11, 2014
Greenpeace a transmis astăzi un mesaj de protest participanților la Adunarea Generală a Acționarilor (AGA) Nuclearelectrica. Activiștii Greenpeace aflați la intrarea în clădirea unde se desfășoară adunarea au afișat un banner cu mesajul „Remember Fukushima”, pentru a le reaminti celor prezenți și a le atrage atenția asupra pericolului constant pe care îl reprezintă energia nucleară.

București, 11 martie 2014 - Greenpeace a transmis astăzi un mesaj de protest participanților la Adunarea Generală a Acționarilor (AGA) Nuclearelectrica. Activiștii Greenpeace aflați la intrarea în clădirea unde se desfășoară adunarea au afișat un banner cu mesajul „Remember Fukushima”, pentru a le reaminti celor prezenți și a le atrage atenția asupra pericolului constant pe care îl reprezintă energia nucleară. De asemenea, activiștii le-au înmânat participanților la întrunire o serie de solicitări, însoțite de argumente împotriva energiei nucleare. AGA Nuclearelectrica are loc chiar la trei ani de la declanșarea dezastrului nuclear din Japonia, când, în urma unui cutremur și a unui tsunami, centrala nucleară de la Fukushima a fost grav avariată, ducând la emisii radioactive, scurgeri semnificative de apă contaminată în ocean și la o criză care continuă până în ziua de astăzi.

Solicităm acționarilor SN Nuclearelectrica SA să ia aminte la catastrofa de acum trei ani de la Fukushima și să ia în considerare modalități de a sprijini dezvoltarea economică a țării noastre care nu afectează și nu pun în pericol populația și mediul înconjurător, mai ales că modul prin care produce momentan Societatea Națională energie electrică ne-ar putea afecta timp de generații întregi”, a declarat Alexandru Riza, coordonator de campanii Greenpeace România.

Greenpeace derulează o campanie la nivel global pentru închiderea treptată a reactoarelor nucleare vechi și înlocuirea lor cu surse de energie regenerabile, mult mai puțin poluante și nepericuloase pentru populație și mediul înconjurător.

Aproximativ 100.000 de oameni din zona Fukushima încă trăiesc în spații temporare de locuit cu două camere. Acești oameni au fost nevoiți să părăsească mediul și lumea cu care erau obișnuiți și să trăiască înghesuiți în clădiri care deja au început să se degradeze.

Guvernul Japonez consideră că dezastrul de la Fukushima a luat sfârșit. Aceasta înseamnă că victimele nu mai primesc nici un ajutor, fiind abandonate de autorități. De asemenea, o buna parte din populația afectată nici nu e

În prezent, toate cele 48 de reactoare nucleare funcționale din Japonia sunt oprite. Mare parte din cei trei ani care s-au scurs de la dezastrul nuclear de la Fukushima, Japonia a mers mai departe fără a avea vreun reactor nuclear pornit. Nu au fost pene de curent, oamenii și-au redus consumul iar economia funcționează în parametri normali. Funcționând luni la rând fără energie nucleară, Japonia a demonstrat că nu are nevoie de reactoare nucleare. 

Subiecte