Se zice că timpul vindecă orice… Au trecut mai mult de 25 ani de când la Cernobîl a avut loc nefericitul accident nuclear care a devastat viețile a nu mai puțin de 5 milioane de oameni doar în  Rusia, Belarus și Ucraina.  De asemenea, emisiile de radionuclizi au fost transportate de către curenții de aer pe o bună parte a mapamondului. Aproape 3 decenii mai târziu și coșmarul continuă pentru oamenii care au trăit această poveste.

Explozia de la Cernobîl a emis de o sută de ori mai multe radiații decât bombele atomice de la Hiroshima și Nagasaki. Cu toate acestea, mulți par să respingă faptul că acest accident face parte din istoria planetei noastre și ignore repercusiunile pe care le-au avut dozele uriașe de radiații ulterioare accidentului asupra lumii vii.

Poveștile oamenilor care au trăit acest dezastru ne ajută pe toți să înțelegem mai bine realitatea pericolelor energiei nucleare. Cercetători și analiști independenți știu că energia nucleară este cea mai scumpă sursă de electricitate disponibilă la momentul actual, punând la socoteală toate costurile pe care le implică o centrală nucleară, de la construcția ei și până la funcționarea și dezafectarea acesteia. Dar o analiză economică completă nu poate lua în calcul toate costurile implicate, din cauză ca nu se pot cuantifica financiar pagubele care sunt aduse viețile omenești.

De asemenea, subvențiile masive necesare pentru a menține acest sector în viață subminează revoluția energetică bazată pe resurse regenerabile, cu atât mai mult cu cât numai acestea reprezintă o soluție reală la schimbările climatice. 

Cele mai recente actualizări

 

Cernobîl – 28 de ani de radiații

Comunicat de presă | aprilie 26, 2014 la 16:30

Greenpeace România comemorează astăzi 28 de ani de la accidentul nuclear de la Cernobîl,

Cernobîl-27 de ani

Comunicat de presă | aprilie 26, 2013 la 13:53

Astăzi se împlinesc 27 de ani de la accidentul nuclear de la Cernobîl

Cernobîl - 26 de ani

Comunicat de presă | aprilie 25, 2012 la 10:09

Greenpeace România prezintă publicului bucureștean o serie de imagini aparținând expoziției fotografice „Documentare asupra victimelor de la Cernobîl – Ucraina și Belarus”, de Robert Knoth și Antoinette de Jong, Menite să readucă în atenția...

Cernobîl-26 de ani

Galeria de imagini | aprilie 25, 2012

Moștenirea radioactivă de 25 de ani de la Cernobîl încă persistă în hrana Ucrainei

Comunicat de presă | aprilie 7, 2011 la 0:00

La douăzeci și cinci de ani de la dezastrul din Cernobîl, experți ai Greenpeace au detectat niveluri ridicate de contaminare radioactivă în mai multe tipuri de hrană.

1 - 5 din 6 rezultatelor.

Subiecte